Neștiința și superstițiile au creat câteva credințe false despre agheasma mare, pe care o luăm de la biserică de Bobotează. Nu toți credincioșii știu cum să o păstreze și să o folosească după învățăturile drepte ale preoților.

Mulți dintre noi credem în proprietățile miraculoase ale apei sfințite de Bobotează, dar unele credințe au legătură mai degrabă cu magia, ceea ce nu este bine văzut de biserică.

Credințe false despre agheasma mare

Agheasma nu se înmulțește acasă!

Multe femei cred că agheasma poate fi înmulțită acasă, ceea ce este cum nu se poate mai fals. Este adevărat că am vrea să avem o cantitate mai mare, nu doar o sticluță mică din această apă sfințită, dar nu o putem înmulți singuri, acasă.

Unii credincioși cred că este suficient să mai adaugi apă în sticla cu agheasmă, dar preoții ne sfătuiesc să nu facem acest lucru. Când agheasma mare se termină, există peste an alte sărbători și slujbe la care se face agheasma mică și se împarte credincioșilor.

Nu se pune usturoi și nici busuioc în agheasmă!

Învățătura bisericească spune că agheasma mare sau agheasma mică sunt ape sfințite cu har și nu se strică de-a lungul anului. Cu toate acestea, agheasma trebuie ținută într-o sticlă foarte bine spălată și dezinfectată în prealabil, altfel poate să prindă un miros neplăcut de la resturile care erau în sticlă.

De asemenea, preoții ne sfătuiesc să nu dăm crezare superstițiilor băbești că este bine să pui usturoi sau busuioc în sticla cu agheasmă. Apa sfințită trebuie ținută curată, așa cum a fost primită de la biserică.

Agheasma nu devine mai puternică dacă o strângi de la un an la altul

O altă superstiție răspândită pe la sate este aceea că, adunând agheasmă de la o Bobotează la alta, aceasta devine mai puternică și se transformă în leac miraculos pentru orice durere și boală.

Agheasma nu devine mai puternică și nici mai slabă. Ea are aceleași proprietăți în orice an, la orice biserică, prin harul credinței și al rugăciunilor care sunt rostite.

Apa sfințită de Bobotează are o putere tămăduitoare binecunoscută de către cei care merg la biserică și cred cu adevărat. Ei știu că agheasma nu este doar un leac pentru durerile trupului, ci mai ales pentru liniștea sufletului și pentru binecuvântare.

Această apă atinsă de harul dumnezeiesc se păstrează tot anul în agheasmatar și se folosește la toate sărbătorile, dar mai ales la Paște. Preoții obișnuiesc să stropească altarul și biserica, apoi capetele credinioșilor și icoanele cu agheasmă.

În cursul anului, ei folosesc agheasma la casele celor bolnavi sau pentru familiile care au nevoie de ajutor și cer o slujbă de sfințire acasă, să le alunge necazurile și să le întărească puterea.

În ce momente poți să folosești agheasma

La început de an, când aduci acasă agheasma mare, este bine să îți binecuvântezi familia și animalele din casă, întreaga locuință și icoanele, stropindu-le cu busuioc înmuiat în apa sfințită de Bobotează.

Când îți binecuvântezi copiii, când este ziua lor de naștere sau când sunt bolnavi, este bine să le ungi fruntea cu agheasmă și să te rogi pentru ei.

Când treci printr-o perioadă mai grea și te rogi la Dumnezeu, bea câte o gură de agheasmă mare dimineața, înainte să mănânci. Ea are proprietatea de a curăța trupul și sufletul din punct de vedere spiritual, iar rugăciunile sunt mai puternice.