Adevăratul chip al lui Iisus Hristos a fost realizat cu ajutorul unui model dibital tridimensional al fețelor, conform descrierii din Evanghelia după Matei.

Iisus Hristos este prezentat în picturi și sculpturi gen un tip caucazian cu un păr lung, șaten, pielea albă, ochii deschiși la culoare.

Adevăratul chip al lui Iisus Hristos – cârlionțat și cu tenul măsliniu

Cercetările fostului artist medical, expert în criminalistică, Richard Neave, îl prezintă pe Mântuitor ca având părul cârlionțat, ochi închiși la culoare, barbă stufoasă, fața lată și ten măsliniu.

Această descriere este departe de chipul cu care credincioșii s-au obișnuit, dar mai aproape de trăsăturile tipice evreilor din Orientul Mijlociu din zona Galileea din nordul Israelului.

Richard Neave a schițat portretul unui bărbat adult care a trăit în aceeași perioadă cu Iisus, dar alți experți susțin că descrierea este departe de ceea ce au realizat marii pictori ai lumii.

În lipsa rămășițelor pământești ale lui Iisus, autentice, și a unei descrieri fizice incomplete din Noul Testament, multe alte imagini conturate ale Mântuitorului s-au bazat pe cunoștințele artiștilor plastici.

Richard Neave a luat în considerare pentru lucrarea sa fragmente din informațiile prezente în Biblie

Neave și echipa sa s-au ghidat după descrierile din Grădina Ghetsemani, Noul Testament în Evanghelia după Matei.

În opinia lor, Iisus ar fi avut trăsăturile faciale tipice ale unui evreu ale acelor vremuri apuse.

Iisus ar fi putut avea o înălțime de 1,5 metri și o greutate de 50 de kilograme.

Adevăratul chip al lui Iisus Hristos – de ce este prezentat în multe feluri

Iisus Hristos nu are o descriere clară și precisă în Biblie.

În lucrările de artă apare ca un tip latino saau aborigen.

Se crede că este atât de diferit prezentat pentru ca toți oamenii să relaționeze mai bine cu figura biblică.

Primele descrieri ale Mântuitorului îl prezentau ca pe un bărbat tipic roman, cu părul scurt, fără barbă, ce purta tunică.

Adevăratul chip al lui Iisus Hristos – de ce are Iisus barbă

Se crede că până în anul 400 d.H. Iisus Hristos nu purta barbă.

Abia după această dată, Mântuitorul a fost prezentat cu barbă precum un profesor înțelept, deoarece filozofii acelor vremuri așa au considerat că ar fi mai potrivit.

Imaginea convențională a lui Iisus cu barbă și păr lung a apărut prin secolul 6 în creștinism.

Arta medievală din Europa l-a prezentat pe Mântuitor cu pielea deschisă la culoare, luminoasă și părul închis, șaten.

Această imagine a rămas și a fost folosită în picturile din perioada Renașterii de către artiști precum Leonardo da Vinci, în celebra lucrare Cina cea de Taină.

Adevăratul chip al lui Iisus Hristos – vinul băut de El

Oamenii de știință lucrează de zor în vederea realizării tipului de vin pe care Iisus l-a băut în acele vremuri străvechi.

Au fost descoperite în jur de 120 de soiuri de struguri specifice Israelului, 20 dintre acestea fiind potrivite pentru producția de vin.

Dr. Elyashiv Drori de la Universitatea Ariel și echipa sa folosesc semințe antice descoperite în ruinele templelor israeliene alături de vase de vin inscripționate în ebraică.

Aceste semințe de struguri deosebite le vor da posibilitatea oamenilor de știință să realizeze un vin cât mai apropiat de cel pe care Iisus și discipolii săi obișnuiau să-l bea în acele vremuri.

Sursa foto