Citește și: Moaștele dau, dar nu vor umple sacul. Credința primează

Cemil Karabayram, directorul Autorității pentru monumente din Antalya, a declarat pentru presa din Turcia că mormântul a fost descoperit cu ajutorul un sistem electronic ce a evidențiat anumite spații libere sub fundația bisericii menționate. „Credem că acel mormânt a nu a fost deloc avariat, dar este destul de dificil să ajungem la el, întrucât există un mozaic aplicat peste podeaua bisericii”, a dezvăluit oficialul turc pentru presa locală.

Moaștele Sfântului Nicolae, vechi de 1.674 de ani

În timpul excavărilor ce vor urma, arheologii vor trebui să extragă fiecare dală din acel mozaic și să le stocheze apoi potrivit unui tipar foarte strict, iar această sarcină este dificilă și ar putea avea nevoie de câteva luni pentru a fi finalizată. Săpături arheologice au loc deja în jurul bisericii Sfântul Nicolae de peste 20 de ani.
Autentificarea rămășițelor pământești ale sfântului Nicolae, vechi de 1.674 de ani, va fi la rândul ei destul de dificilă. Mai multe legende locale spun că moaștele sfântului au fost duse în Italia sau în Irlanda. După moartea sa, în anul 343 e.n., sfântul Nicolae a fost înmormântat în biserica din Demre, un oraș cunoscut în trecut sub numele Mira. Relicvele sale au rămas în acea biserică până în secolul al XI-lea.

Controverse asupra locului unde a fost înmormântat Sfântul Nicolae

Apoi, potrivit mai multor însemnări provenind din Italia acelei epoci, rămășițele sfântului Nicolae au fost aduse în timpul cruciadelor fie la Veneția, fie la Bari. O altă legendă, ce are însă mai puțini susținători, plasează relicvele sfântului în curtea unei biserici abandonate din sudul Irlandei, după ce ar fi fost duse acolo de un grup de cavaleri francezi. Cei mai mulți dintre creștinii catolici și ortodocși sunt convinși că Basilica di San Nicola din Bari, Italia, este locul în care se află moaștele sfântului Nicolae.

Cu toate acestea, experții turci afirmă că oasele sfântului au fost într-adevăr extrase din biserica turcă. Dar cele care au ajuns în Occident aparțineau de fapt unui preot necunoscut. Cecil Barabayram spune că este foarte optimist în legătură cu faptul că echipa sa a găsit adevăratele rămășițe pământești ale sfântului Nicolae.Potrivit dezvăluirilor sale, cercetători din opt domenii științifice diferite au participat la operațiunile de localizare a mormântului. Nicolae din Mira, un episcop care a trăit în Asia Mică în secolele III — IV e.n., a devenit o personalitate legendară pentru generozitatea lui, în special în rândul copiilor, fiind asociat cu sărbătoarea creștină a Crăciunului.

Sfântul Nicolae a fost adesea confundat cu Moș Crăciun

Potrivit legendei, ambii părinți ai lui au murit atunci când el era copil. Nicolae și-a folosit moștenirea pentru a-i ajuta pe săraci și pe bolnavi. A devenit apoi episcop al orașului Mira. Era cunoscut, de asemenea, pentru faptul că dăruia monede săracilor, plasându-le în încălțămintea acestora. Sfântul Nicolae a devenit foarte popular în Europa începând din secolul al XVI-lea. El a fost pentru o vreme confundat cu Moș Crăciun, celebru la rândul lui pentru faptul că oferă cadouri copiilor. În 2013, participanții la un conciliu religios din Turcia i-au adresat papei Francisc o cerere oficială prin care au solicitat trimiterea a cel puțin unora dintre moaștele sfântului Nicolae în țara lui natală.

Vezi si cele mai frumoase locuri de vizitat in Turcia!

Citește și: