Femeile primesc ”bătaie” de Paște, în Cehia

Tinerii cehi își pregătesc în aceste zile niște nuielușe de salcie pe care le decorează cu panglici colorate. Iar a doua zi de Paște, ies la ”vânătoare” de fete cu nuielile și le bat ușor la fund… să fie fertile. Bineînțeles, băieții aleg cu grijă fetele pe care le ”bat” cu nuielile de salcie și se apropie numai de cele care le plac sau de cele pe care le curtează.n Este unul dintre puținele obiceiuri ciudate la care nu s-a renunțat nici în timpurile moderne, iar tinerii abia așteaptă să îl repete an de an.

Bătaia cu parfum din Transilvania, tot un ritual de curtare

Un obicei similar se practică și la noi, în Transilvania, unde fetele de măritat sau tinerele neveste sunt stropite cu parfum, a doua zi de Paște. Obiceiul, împrumutat de pe la unguri și nemți, este practicat și de copii, și de tineri deopotrivă, iar ziua se încheie cu petreceri pe la casele unde fetele au mulți admiratori.

Seara, după atâta stropit cu parfumuri, care mai scumpe, care mai ieftine, fetele trebuie neapărat să se spele din cap până în picioare și să își spele hainele, pentru că mirosul este greu de suportat.

Coțofenele sunt salutate cu respect în Marea Britanie

În unele regiuni din Anglia, coțofenele sunt temute că aduc ghinion. De aceea, oamenii le salută cu respect, mai ales când văd o singură coțofană, pentru a îndepărta necazurile din calea lor.

În Olanda, este felicitată toată familia când este ziua cuiva

Olandezilor le place să felicite toți membrii familiei când este ziua cuiva. Nu se opresc doar la sărbătoritul în cauză, ci le transmit urări de bine și felicitări și părinților, și soților sau fraților acestuia. Iar la petrecerea aniversară, se așază în cerc și servesc prăjituri și ceai… abia apoi începe distracția.

Rușii nu iubesc oglinzile și se pregătesc de călătorie cu o scurtă odihnă

În majoritatea caselor de la țară din Rusia, oglinzile aproape că lipsesc. Este suficientă una singură la baie. Prin alte camere, nu le văd rostul. Iar înainte de a pleca într-o călătorie, atât cel care pleacă, precum și ceilalți membri ai familiei obișnuiesc să stea câteva minute jos să se odihnească împreună.

Austriecii se bat cu… degetele

În loc de skandenberg, austriecii și nemții din Bavaria se bat… în degete. Este un sport în toată regula, cu competiții acerbe la nivel local. Scopul fiecărui concurent este să îl tragă de deget pe competitorul lui până îi trage mâna de partea cealaltă a mesei.

Obiceiuri ciudate și amuzante de pe la alții

Holteii, pedepsiți cu scorțișoară și piper în Danemarca

Tinerii danezi care nu s-au căsătorit până la 25 de ani se pot aștepta oricând să fie împroșcați cu scorțișoară de către prietenii lor. Și asta nu ar fi chiar atât de rău… dar la 30 de ani sunt ”bătuți” cu piper, care ustură destul de rău, dacă îți ajunge în nas și în ochi.

Pălării fistichii de ziua Sfintei Ecaterina în Franța

Pe 25 noiembrie, francezii o cinstesc pe Sfânta Ecaterina. Și tot atunci, fetele necăsătorite care au 25 de ani primesc de la prieteni pălării fistichii, galbene sau verzi, pe care este musai să le poarte în văzul lumii… să se știe că sunt de măritat. Este unul dintre cele mai așteptate obiceiuri ciudate din Franța, pentru că toată lumea se amuză.

Burlacii din Germania trebuie să curețe casele altora… la 30 de ani

Fetele care nu s-au căsătorit până la 30 de ani sunt obligate să curețe clanțele de la ușile prietenilor cu o periuță de dinți. Iar bărbații burlaci la 30 de ani sunt obligați să dea cu mătura prin casele altora… conform unui obicei deopotrivă amuzant și umilitor. Dar, dacă cineva îi sărută în ziua în care împlinesc 30 de ani, scapă de corvoadă.

Citește și ce alte obiceiuri de Paște se mai găsesc prin lume!

foto: 123rf.com