Cântecul care anunță moartea

Cântecul cocoșului înainte de a se lumina bine de ziuă era la fel de înfricoșător precum cântecul cucuvelei. Oamenii se temeau că pasărea anunță moartea cuiva, mai ales dacă o vedeau cântând spre apus. Iată și alte stranii superstiții despre cocoș, pe care mulți le mai cred și azi.  

Cocoșii cântă îndeosebi dimineața devreme, la răsărit, pe la orele prânzului și spre seară, după orele 17 sau 18. Dar cântatul pe timp de noapte nu este deloc semn bun și nici acum nu rămânem indiferenți când îl auzim. Cu toții ne gândim că are o semnificație anume și ne așteptăm la ce este mai rău, inclusiv la decesul cuiva din familie, mai ales dacă este grav bolnav.

Nimeni nu vrea să audă cocoșul cântând noaptea, de teamă să nu primească o veste tristă a doua zi. Și mai sunt și alte superstiții negative legate de cântecul său.

Stiai ca… exista pasari care pot vorbi?

Cocoșul și nunta! Superstiții despre cocoș pentru tinerele doritoare de măritiș

Pe la țară se spunea că fetele care aud cocoșul cântând tocmai când se gândesc la vreun flăcău care le place, își vor face curând un iubit și își vor găsi soț chiar în anul cu pricina.

Cocoșul aduce veste bună pentru ele, dar numai când caută dragostea. Dacă le cântă la nuntă, nu este deloc semn bun.

Tradiția spune că, dacă în ziua nunții, mireasa aude cocoșul, atunci căsnicia ei va fi una nefericită, cu multe certuri și neînțelegeri… cine să mai înțeleagă bietele păsări!?

Bărbații nu trebuie să mănânce capul de cocoș

Ori de câte ori un cocoș ajungea, bine jumulit și curățat, în oala cu ciorbă, capul lui era dat vreunui băiețandru din familie sau era mâncat de gospodină. Superstițiile spun că bărbații în putere nu aveau voie să mănânce capul cocoșului. Nu era de bine ca stăpânul familiei să mănânce capul stăpânului din ogradă.

În schimb, sângele de cocoș era băut cald, imediat după ce era sacrificat, să alunge relele, să țină departe bolile și să înzdrăvenească odraslele mai slăbuțe.

Fuduliile și cele mai amuzante superstiții despre cocoș

Cocoșul este un simbol al fertilității și al bunăstării. Era cumva normal ca fuduliile de cocoș să fie asociate cu fertilitatea și să fie folosite drept leac împotriva sterilității. Astfel că bărbații care nu puteau avea copii mâncau cât se poate de des fudulii de cocoș.

Dacă există și vreo bază medicală pentru această superstiție, cu siguranță nu!

Și, totuși, este o pasăre norocoasă și îndrăgită

În spațiul românesc, dar și în multe alte culturi ale lumii, cocoșul este un simbol străvechi, găsit adesea pictat pe oalele de lut.

În multe regiuni, cocoșul este vestitorul soarelui, al dimineții și al luminii și este considerat un spirit benefic, un sprijin pentru noi începuturi și pentru omul simplu care pleacă la muncă.

Sunt puține superstiții despre cocoș cu semnificații negative, iar acestea pornesc mai degrabă din credința omului simplu că această pasăre bătăioasă și mândră are puteri magice.