Vechii egipteni considerau micile feline animale sacre. Pisicile erau divinizate în Egiptul antic dintr-o serie de motive pe care azi le cunoaștem doar parțial. Mitologia, folclorul și istoria acestui popor mai are încă multe enigme pentru cercetătorii de azi.
Dar iată ce se știe până acum despre zeitatea-pisică din Egiptul vechi și despre puterile paranormale care erau atribuite pisicilor.
Pisicile erau divinizate pentru abilitatea lor de a vâna
Este greu de stabilit cum s-a produs domesticirea pisicilor, cert este că acest proces a avut loc cu aproape 12.000 de ani în urmă. Pentru locuitorii antici ai Egiptului, pisicile erau o comoară datorită abilităților lor de a vâna, datorită inteligenței și versatilității lor. Nu le puteau supune, așa cum erau supuși câinii, drept pentru care pisicile erau divinizate și protejate.
Pisicile erau cei mai buni aliați ai oamenilor împotriva rozătoarelor care le decimau recoltele prețioase de cereale și proviziile adunate cu greu. Exportul de pisici era interzis în Egiptul antic, iar uciderea unei pisici era pedepsită cu moartea, atât de valoroase erau ele pentru egipteni.
Zeița cu cap de pisică și protectoarea familiei
Pornind de la rolul lor benefic în comunitate, pisicile erau considerate descendente din Bast. Această zeiță cu cap de pisică proteja familia și viața însăși, tocmai pentru că micile ei urmașe alungau rozătoarele și protejau hrana și recoltele.
La moartea unei pisici, întreaga familie ținea doliu, egiptenii își rădeau sprâncenele, o boceau, se băteau cu mâinile pe piept și plăteau să fie mumificată și înmormântată cu fast.
Pisicile, idolatrizate pentru că stârpeau animalele veninoase
Un alt motiv deosebit de puternic pentru care pisicile erau divinizate era capacitatea lor de a decima scorpionii și șerpii veninoși. Pisicile au tehnica lor specială de a le veni de hac acestor făpturi veninoase, protejând familia în casa căreia locuiesc. Chiar și azi, egiptenii respectă și iubesc foarte mult pisicile din acest motiv.
Pisicile, adulate pentru capacitatea lor de a vedea în întuneric
Ochii fosforescenți ai pisicilor era magici și fascinanți pentru vechii egipteni. Cum nimeni nu îți explica în acele vremuri de ce sclipeau ochii pisicilor noaptea, era firesc să le atribuie această capacitate unor calități divine.
Totul era magic la micile feline pentru popoarele antice. Viteza lor, mișcările abile, agilitatea lor, capacitatea de a se deplasa pe întuneric și de a traversa casa fără să scoată nici cel mai mic zgomot. Dar ochii erau cu adevărat magici și egiptenii credeau că pisicile le pot vedea sufletul.
Superstiții, bijuterii, statuete și altare
Animale sacre și idolatrizate, pisicile vechiului Egipt aveau să se bucure nu doar de protecția tuturor, dar și de o sumedenie de legende, povești și superstiții fantastice. Se credea că cine visează o pisică, va avea parte de bunăstare și de o recoltă bogată. Și se mai credea că pisicile au puteri magice care le protejează casa.
Silueta micilor feline a început să apară nu doar în templele zeilor, ci și pe obiectele de uz casnic. Pisicile erau divinizate și pictate pe oale, pe pereții caselor sau pe bijuterii. Statuete cu pisici erau peste tot în casele egiptenilor mai avuți, iar cine își permitea ridica și câte un altar acolo unde îngropa pisicile familiei.
Obiectele marcate cu siluetele și capetele pisicilor erau, bineînțeles, considerate protectoare. Pisicile alungau și relele, dușmanii și spiritele malefice, nu doar șerpii sau șobolanii.
- Vrei idei de vacanță? Vezi cele mai frumoase staţiuni din Egipt și ce atracții nu trebuie să ratezi acolo, precum şi 10 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Egipt!
sursa foto: 123rf.com