Focul grecesc: o armă chimică misterioasă

Folosirea focului în război este veche de când lumea, pomenită în toate legendele și epopeele antice. Războinicii asirieni cunoșteau secretul unor substanțe inflamabile cu care ungeau vârful săgeților și le dădeau foc, iar romanii foloseau compuși chimici pe bază de sulf pentru a-și asedia dușmanii. Dar grecii aveau o invenție mult mai importantă: focul lichid. Era unul dintre secretele cele mai bine păzite ale Școlii de Chimie din Alexandria și a ajuns la cunoștința bizantinilor în perioada în care împăratul Constantin al IV-lea Pogonatul se lupta cu invadatorii arabi. Proprietatea stranie a acestui foc era aceea că putea arde și în apă, drept pentru care a jucat un rol crucial în toate războaiele bizantinilor, salvând Constantinopolul de la dezastru și hotărând soarta cruciadelor. Soluția chimică secretă era păstrată în amfore și proiectată asupra dușmanilor prin intermediul unor tuburi sau al unor sifoane. Taina acestei arme teribile, care scotea flăcări și fum gros, era păstrată chiar de împărat și nimeni din apropierea lui nu știa toate ingredientele rețetei. Ea s-a pierdut pentru totdeauna, dar este posibil ca unul dintre ingredientele principale să fi fost țițeiul.

Sticla flexibilă: o substanță prețioasă

Scriitorul latin Petroniu a lăsat posterității câteva notițe despre un meșter sticlar care a reușit să inventeze un vas din sticlă atât de flexibil că nu se spărgea și putea fi modelat cu mâinile goale. Pliniu cel bătrân a scris și el despre teribila invenție și nota că povestea era atât de cunoscută printre contemporani, că trebuia să fie adevărată. O asemenea sticlă ingenioasă pare să fie imposibil de realizat cu tehnicile antice. Abia în ultima vreme, performanța de atunci a fost egalată de cercetătorii americani care au produs o sticlă deosebit de subțire și flexibilă ca o nuia de salcie și care va fi folosită pentru viitoarele telefoane inteligente.

Arma cu raze: secretul lui Arhimede

Celebrul matematician Arhimede a inventat o armă care folosea razele soarelui pentru a incendia navele atacatorilor. Se pare că el folosea mai multe scuturi din bronz, atât de bine șlefuite că te puteai oglindi în ele. Abia în anul 2005, studenții americani de la MIT au reușit să reproducă invenția lui Arhimede și au dat foc unei nave cu vele în portul San Francisco. Doar armele cu microunde pot fi asemuite celebrei invenții antice.

Betonul roman: rezistent mii de ani la uzură

colloseum

credit foto: 123rf.com

Numeroasele construcții din perioada romană, în special cele de pe teritoriul Italiei, sunt dovada că betonul inventat în Antichitate este mult mai rezistent decât betoanele de azi, care dau semne de uzură după numai 50 de ani. Cercetătorii au studiat îndelung compoziția acestui beton și se pare că secretul lui era cenușa vulcanică. Singurul lui dezavantaj este că se întărește mult mai greu decât betoanele modern.

Un antidot pentru toate otrăvurile

Ce nu te omoară, te face mai puternic, spune o vorbă. Regele Mitridate din Pont avea obiceiul de tânăr să înghită cantități mici de otravă, în mod progresiv, pentru a deveni imun. Astfel, el a reușit să demaște un complot pus la cale împotriva lui și să își păstreze puterea. Legenda mai spune că vracii lui reușiseră să inventeze un antidot pentru toate otrăvurile cunoscute la vremea aceea și care conținea opium și venin de viperă pe lângă multe alte ingrediente secrete. Invenția lor nu a putut fi egalată nici în ziua de azi.

Vezi care sunt cei mai mari inventatori romani!

sursa foto: Wikipedia.org