Este sărbătoare mare, cu cruce roșie, pe data de 15 august, când biserica prăznuiește Adormirea Maicii Domnului. Preoții ne învață să ținem sărbătoarea cu evlavie, cu bucurie și să ne rugăm pentru mila Maicii Domnului, dar să evităm să spunem că Fecioara a murit. Ea nu a murit, ci a adormit și s-a ridicat la ceruri, unde a fost chemată de fiul ei Iisus Hristos.

Maica Domnului însăși a primit cu sufletul senin vestea înălțării ei la ceruri. Ea s-a pregătit din timp pentru miracolul adormirii și învierii, deoarece trupul ei a părăsit acest pământ și a fost dus de îngeri în Împărăția Raiului.  Înainte de a pleca dintre muritori, ea a trimis mesaje către toți apostolii Domnului că i se apropie sfârșitul, apoi și-a împărțit avutul modest văduvelor care au îngrijit-o.

Să postim și să ne rugăm înainte de Sfânta Maria Mare

Maica Domnului a postit, s-a rugat și s-a retras din văzul lumii, căutând liniștea și pacea deplină înainte de a se despărți definitiv de lumea noastră. Dar nu a plecat fără să aducă un strop de bucurie credincioșilor care veneau să îi ceară ajutorul și sfatul. Tradiția bisericii spune că Fecioara Precurată a făcut adevărate miracole pentru cei suferinzi care au venit să îi ceară sprijin, alungând durerile și temerile din sufletul lor.

În amintirea faptelor ei bune și a miracolelor pe care le face zi de zi, trebuie să ținem și noi cont de anumite tradiții cu care putem onora sărbătoarea din 15 august, Sfânta Maria Mare.

Tradiții respectate de femei înainte de Adormirea Maicii Domnului

Postul Maicii Domnului, din perioada 1 – 14 august, este bine știut de credincioși, iar femeile care țin acest post se roagă în primul rând pentru sănătate, pentru bunăstarea copiilor și pentru liniștea familiilor lor.

Se oferă de pomană, așa cum a făcut Fecioara Maria

Dar câteva tradiții frumoase se țin de către femei în mod deosebit zilele de 14 și 15 august.  Iar prima și cea mai însemnată este tradiția de face pomană, de a dărui câte ceva de mâncare și de îmbrăcat unor persoane nevoiașe sau suferinde. Femeile pregătesc bucate de post, plăcinte cu fructe, orez, ciuperci și legume, pe care le împart rudelor sărmane sau celor care au mare nevoie de ajutor. Tot de Sfântă Maria Mare este bine ca femeie să oferi cuiva drag sau unui om sărman ceva de îmbrăcat, așa cum Maica Domnului și-a dăruit hainele sale femeilor care o îngrijeau.

Se mănâncă porumb fiert

În ajunul sărbătorii, se spune că este bine să mănânci porumb fiert sau porumb copt, pentru că acum are boaba cea mai dulce. Multe românce pregătesc porumb fiert în perioada postului, dar în mod deosebit în ajun de Sfântă Maria Mare se mănâncă porumb pentru sănătate și prosperitate.

Tot în această zi se încearcă strugurii, iar cine găsește struguri copți și dulci va fi norocos tot anul și va avea parte de sănătate.  

Se duc la biserică fructe și flori

O altă tradiție pe care este bine să o păstreze femeile la Adormirea Maicii Domnului este aceea de a merge la slujbă cu fructe și cu flori. Se pun fructe de vară în coșuri, piersici, caise, prune, pere sau mere și se duc la biserică să fie sfințite, apoi se împart copiilor și familiei.

De asemenea, se culeg flori de vară, îndeosebi crini parfumați, busuioc, margarete, ochiul boului, romanițe sau trandafiri. Florile se sfințesc după slujbă, iar fetele tinere primesc de la preot busuioc înflorit să le poarte noroc în dragoste.

Toate florile sfințite se împart la biserică și se aduc acasă, unde sunt puse la icoane, alături de o lumânare care trebuie să ardă toată ziua pe data de 15 august.

Alte obiceiuri de Sfânta Maria Mare

Se spunea pe vremuri că Adormirea Maicii Domnului este o zi de hotar între vară și toamnă. De aceea, oamenii spun că după 15 august se pregătesc de plecare păsările călătoare, nopțile se răcoresc, iar gospodarii încep lucrările de toamnă.

După Adormirea Maicii Domnului se culeg ultimele plante de leac ale verii și se pun la uscat pentru ceaiuri și tincturi tămăduitoare. Se făceau descântece pentru bolnavi, pentru sănătatea copiilor și pentru fetele care vroiau să se mărite toamna.

După Sântămarie se culegea mierea din stupi, se coseau fânețele și se scoteau oile la păscut pe miriști. Tot atunci, se spunea că nu mai este bine să mergi la scăldat, pentru că apa se răcește, întunericul coboară mai repede și nopțile sunt mai răcoroase.

Ciobanii încep a coborî cu oile de la munte, iar țăranii arau pământul să semene grâul de toamnă. Se tocmeau paznicii pentru vii, iar femeile făceau descântece să lege ciocul graurilor să nu le mănânce strugurii.

Se mănâncă primii struguri copți și neapărat porumb fiert sau copt. Este vremea când porumbul de lapte are cel mai bun gust.

După 15 august se deschide sezonul nunților care ține până în postul Crăciunului.

Un alt obicei este legat de foc, pentru că nimeni nu avea voie să aprindă focul în curte sau în sobă de Sfânta Maria Mare, de teamă să nu se abată nenorocirea asupra lui și să îi ardă casa.