Isus cel negru din Detroit

Sunt multe statui excepționale închinate lui Iisus, dar puține sunt statui controversate, criticate și admirate deopotrivă. Printre ele se numără Iisus cel negru din orașul Detroit, o statuie învăluită în haine albe și lungi, cu chipul negru, așezată într-un altar de piatră. Ea a fost ridicată în fața unui seminar din acest oraș, care se află într-un cartier locuit în mare parte de oameni de culoare.

Statuia a fost inițial albă, dar în anii 1967, în timpul mișcărilor sociale ale negrilor, fața lui Iisus a fost pictată cu negru.

Conducerea seminarului a avut o tentativă de a picta fața Mântuitorului în alb, dar în câteva luni cineva i-a pictat-o dinnou cu negru. Din acel an, 1967, ea a rămas neagră ca simbol al mișcării oamenilor de culoare care își cerea drepturile. Nu a fost considerată niciodată un act de vandalism, ci un simbol al locuitorilor de culoare din acest oraș, care au cerut un statut egal cu cel al albilor.

Iisus fără adăpost, un simbol trist al oamenilor străzii

Artistul Timothy Schmaltz a încercat să atragă atenția asupra dramei pe care o trăiesc oamenii fără adăpost și a creat 40 de statui din bronz, care se odihnesc pe o bancă. Fața statuilor este ascunsă de o glugă, iar trupul învelit într-o rasă lungă, la fel ca cea a călugărilor. Dar știm că este vorba despre Iisus, deoarece artistul i-a făcut două găuri în picioare, așa cum Fiul lui Dumnezeu a fost pironit pe cruce.

Prima statuie care îl înfățișează pe Iisus drept un om fără casă a fost amplasată în Toronto. Celelalte au fost amplasate în diverse locuri în alte părți ale lumii, inclusiv la Vatican. Statuile par atât de reale și de vii, că au fost cazuri în care oamenii au sunat la poliție cerând ajutor pentru persoana fără adăpost care doarme pe bancă. Din cauza aceasta, autoritățile din Londra au refuzat să accepte o astfel de statuie în orașul lor, deși motivul nu pare deloc logic.

3 statui controversate ale lui Iisus, pe fundul mării

Artistul italian Guido Galletti a realizat trei statui de bronz special pentru a fi scufundate în mare. Prima dintre ele a fost realizată în anul 1954 și a fost montată pe fundul mării, în golful italian San Fruttuoso.

Cea de a doua, realizată în 1961, a fost montată în Golful St. George, Grenada, în amintirea pasagerilor de pe vasul Bianca, morți în urma naufragiului. Iar cea de a treia statuie a fost donată Societății Americane de Activități Subacvatice, pentru toți scafandrii și pentru toți cei care își desfășoară activitatea sub apele mărilor și oceanelor.

Azi, la zeci de ani de la instalarea acestor statui, ele oamenii sunt uimiți de modul în care au fost decorate de viața marină și de aspectul lor dramatic. Mulți amatori de scufundări merg special în cele două golfuri din Italia și din America pentru a le admira.

foto: Shutterstock