În anul 1874, o zonă puțin populată denumită Podul Neagului este rebotezată cu numele de Sinaia, iar Carol I pune piatra de temelie a noii sale reședințe uimitoare, care avea să fie Castelul Peleș.
Abia după zece ani s-a finalizat construcția, dar castelul dispunea atunci de electricitate, lift și încălzire centrală, utilități moderne de care nu dispuneau nici marile case regale din Europa.
Regele Carol I a avut mândria să ridice nu doar unul dintre cele mai frumoase castele europene, ci și unul modern, confortabil și dotat cu sisteme ingenioase de aerisire, curățenie și evacuare.
Castelul a fost renovat între anii 1970 și 1990 și abia atunci au fost descoperite câteva dintre secretele lui cele mai bine păzite.
Discuțiile de taină din Sala de Consiliu
Carol I și-a dorit foarte mult ca ședințele și secretele de stat care erau discutate în Sala de Consiliu să rămână bine păzite între cei patru pereți. Tâmplarii care au lucrat la decorarea acestei săli au avut o misiune grea.
Printr-o matematică ingenioasă, ei au reușit să îmbine plăcile de lemn din tavan și lambriul astfel încât acestea să absoarbă sunetele din jurul mesei de ședințe. Se spune că aprozii care păzeau ușile din interiorul sălii nu auzeau niciun cuvânt din ceea ce se discuta, pe un ton scăzut, la masă, nici dacă se apropiau mai mult de vorbitori.
Este singura sală în care restauratorii nu au făcut nicio modificare, de teamă că nu vor reuși să păstreze calitățile acustice ale plafonului.
Orga din sala de concerte, o dublură secretă
Se spune că orga la care obișnuia să cânte regina Elisabeta ar avea claviatura dublă, ascunsă în spatele unui paravan ingenios. Sala de concerte este una dintre cele mai frumoase din Castelul Peleș și a fost preferata reginei și ale prințeselor moștenitoare.
Se pare că, în serile de muzică, la care participau invitați de rang înalt, un muzician cânta la orgă, ascuns în spatele paravanului și ajutând-o pe regină la partiturile dificile. Este doar o poveste care nu a fost confirmată de angajații castelului, dar nu este exclus să fie adevărată.
Pentru poiana Peleșului s-a dislocat un munte
După construcția castelului, platforma pe care au fost amenajate grădinile și poiana plină cu brândușe toamna au fost realizate cu pământ adus de pe muntele Molomoț. Practic a fost dislocat un munte pentru a construi un peisaj mirific în jurul castelului. S-au folosit peste 20.000 de metri cubi de pământ care au fost transportați cu un funicular aerian.
Dar nu acesta este secretul adevărat al poienii. În realitate, tonele de pământ transportat aici ascund tunelurile largi de evacuare de sub castel, în care ar putea încăpea un bărbat de statură medie. Ca orice reședință regală, și Castelul Peleș trebuia să aibă câteva ieșiri secrete și, poate, nici până azi nu au fost descoperite toate!