Cuprins
Se pare că obiceiul de a folosi hârtie de copt sau folie de aluminiu în friteuză s-a răspândit rapid printre internauți și este unul dintre cele mai apreciate trucuri de bucătărie din ultima vreme. Cu toate acestea, cei care au folosit acest truc se întreabă dacă într-adevăr este bine să pui hârtie de copt sau aluminiu în friteuză. Îți ușurează cu adevărat munca în bucătărie, are vreun beneficiu real? Iată ce cred utilizatorii și ce ne recomandă specialiștii marilor firme care produc friteuze cu aer cald.
Ce beneficii ar avea hârtia de copt sau folia de aluminiu în friteuză
Principalul motiv pentru care multe gospodine au început să folosească acest truc este acela de a păstra mai mult timp cuva friteuzei curată și pentru a munci mai puțin să curețe după ce gătesc.
Mulți dintre cei care folosesc friteuza, pun hârtie de copt sau aluminiu la baza cuvei, apoi diverse preparate cu sos, în panadă, în crustă de pesmet sau învelite în straturi aromate de condimente.
Spre exemplu, ciocănelele sau aripioarele de pui marinate și acoperite cu un strat de pesmet crocant se gătesc de minune la friteuza cu aer cald, fără să mai folosești ulei. Iar, dacă pui hârtie de copt la baza cuvei, pesmetul nu mai curge prin găurele să murdărească mașina. Pare simplu, nu-i așa?
Dar trebuie să te gândești că nu întâmplător cuva unei friteuze cu aer cald este prevăzută cu găurele. Prin aceste găurele trece un jet de aer fierbinte care gătește în profunzime și rumenește bucățile de carne sau orice alte alimente vrei să gătești. Cât de bine se mai gătesc preparatele tale, dacă blochezi fluxul de aer fierbinte? În mod cert, capacitatea de prăjire și rumenire a mașinii va fi diminuată, iar acesta nu este singurul aspect negativ.
Ce spun producătorii!
Pe măsură ce obiceiul de a pune hârtie de copt sau folie de aluminiu în friteuză s-a răspândit, mai multe companii producătoare au luat atitudine și au publicat diverse sfaturi și materiale utile despre folosirea corectă a friteuzelor cu aer cald.
Producătorii ne atrag atenția că trucul de bucătărie lăudat are mai multe dezavantaje și riscuri, decât avantaje. Poate că te ajută în timp să cureți mai rar friteuza, dar în realitate presupune câteva aspecte negative de care trebuie să ții cont:
- Dacă acoperi baza coşului, fluxul de aer din friteuză va fi redus. Drept rezultat, friteuza nu va mai funcționa la capacitatea ei normală, nu va mai pătrunde bine alimentele sau va dura mai mult timp până când vei obține un aspect rumen și delicios.
- Dacă pui hârtie de copt sau folie de aluminiu la baza tăvii, acolo unde se colectează grăsimea şi murdăria, fluxul de aer va fi întrerupt şi nu vei obţine un rezultat bun de preparare. Bucățile de carne sau de alimente mai groase vor rămâne aproape nefăcute spre centru.
- Dacă pui hârtie de copt sau folie de aluminiu în cuva friteuzei, iar marginile ei depășesc cuva, hârtia de copt sau folia de aluminiu pot fi lipite de elementele de încălzire şi vor începe să ardă. Riscul este destul de mare, mai ales în rândul utilizatorilor care nu știu să folosească în mod corect friteuza.
Cum să folosești corect friteuza
Chef Laurie Fleming, autorul cărții ” The Essential Air Fryer Cookbook for Beginners”, ne recomandă să folosim o hârtie de copt specială, prevăzută cu mici găurele, prin care trece mai ușor fluxul de aer fierbinte. Dar această hârtie de copt nu este la îndemâna oricui, prin magazinele noastre fiind mai greu de găsit.
În cazul în care vrei totuși să folosești hârtia de copt obișnuită sau folia de aluminiu în friteuză cu aer cald, iată care este tehnica cea mai corectă:
- Taie o bucată de hârtie sau de aluminiu doar atât cât să acoperi baza cuvei cu găurele, nu și pereții;
- Ai grijă ca hârtia să nu ajungă la elementele de încălzire, unde va lua foc;
- Lasă pereții cuvei liberi, să circule jetul de aer cald care gătește preparatele;
- Evită să gătești la friteuza cu aer cald preparate înmuiate în sos, panadă, iaurt sau ouă bătute, pentru că acestea se vor scurge prin găurele la baza friteuzei;
- Gătește doar alimente acoperite în crustă de pesmet și bucăți mici de carne sau de legume, unse cel mult cu puțin ulei sau unt.