Iarna trebuie să udăm plantele mai rar, dar de multe ori le punem prea multă apă și descoperim mai târziu că au rădăcinile putrezite. În cazul în care doar o parte dintre rădăcini sunt afectate, plantele mai pot fi salvate. Dar trebuie să acționezi cât mai curând și să nu lași putregaiul să acopere tot coletul de rădăcini.

Cum îți dai seama că plantele tale au rădăcinile putrezite

Verifică sănătatea frunzelor și, de îndată ce vezi că încep să se ofilească, verifică pământul din ghivece. În cazul în care observi că este foarte umed, iar plantele tale au început să sufere, înseamnă că deja rădăcinile lor sunt afectate de umezeala excesivă.

Avem tendința să udăm plantele de apartament iarna la fel de des precum vara, deși majoritatea intră într-o oarecare letargie și nu au nevoie de prea multă umezeală.

Chiar dacă sunt plante de interior, iarna își conservă energia, procesele de creștere și dezvoltare sunt încetinite și nu mai au nevoie de apă precum vara, când înfloresc și produc frunze sau crenguțe noi.

Iarna, trebuie să udăm plantele de apartament doar după ce solul din ghivece s-a uscat la o adâncime de aproape doi centimetri. În acest caz, probabil, este necesară udarea la fiecare 2 săpătmâni. Se udă mai des doar dacă plantele respective stau aproape de o sursă de căldură precum caloriferul.

Cum salvezi plantele cu rădăcinile putrezite

De îndată ce observi că o plantă este ofilită, că i se îngălbenesc frunzele sau mugurii, verifică rădăcinile.

Scoate coletul de rădăcini din ghiveci. Răsfiră rădăcinile și îndepărtează tot pământul umed.

Taie cu o foarfecă dezinfectată în prealabil toate rădăcinile mucegăite, moi sau putrede. Taie până la zona dură și sănătoasă a rădăcinilor. Verifică bine să nu rămână deloc rădăcini bolnave atașate de plantă.

În cazul în care planta mai rămâne cu rădăcini viabile, atunci sunt șanse să o salvezi! Curăță bine pământul umed, îndepărtează pământul umed de pe rădăcini și lasă-le să se usuce puțin la temperatura camerei.

Apă oxigenată și bicarbonat

Pulverizează apoi din belșug apă oxigenată pe rădăcinile rămase, deoarece apa oxigenată acționează ca un dezinfectant și distruge o mare parte din sporii de mucegai.

Lasă rădăcinile să se usuce iar la temperatura camerei timp de o oră, apoi înmoaie-le într-o soluție din apă călduță și bicarbonat. Și această soluție ajută la îndepărtarea mucegaiului, grăbind vindecarea rădăcinilor tăiate.

Așteaptă ca rădăcinile să fie puțin uscate și apoi pregătește un ghiveci nou și pământ de calitate.

Cum transplantezi corect o plantă afectată de putregai

După ce ai curățat cât mai bine rădăcinile și le-ai tratat cu apă oxigenată, pregătește un ghiveci nou, curat sau dezinfectează bine cu apă și clor ghiveciul vechi.

De preferat ar fi un ghiveci din teracotă, care permite solului să respire mai bine și menține rădăcinile sănătoase.

Apoi pregătește un amestec de pământ de turbă, boabe de perlit și mraniță hrănitoare. Pune la baza ghiveciului câteva bile de argilă sau cioburi de teracotă, apoi umple ghiveciul cu pământ pe jumătate. Plantează planta, acoperă rădăcinile și pulverizează doar foarte puțină apă, dacă pământul este uscat. Dacă pământul este umed deja, nu se adaugă deloc apă.

Se completează cu pământ până la marginea ghiveciului și se așază planta într-un loc luminat, dar unde nu ajunge soarele. Se udă abia peste câteva zile, când pământul de la suprafață este bine uscat!  

foto: Shutterstock