Vei găsi adesea recomandări să folosești mulch în grădină. Acest termen vine din limba engleză, dar a fost ”adaptat” și în limba noastră, fiind tot mai folosiți termenii de mulci sau mulcire. Mulciul este de fapt un substrat format de obicei din scoarță de copac mărunțită, crenguțe mărunțite amestecate și cu alte resturi vegetale rezistente la umezeală.

Mulciul se poate face și din cartoane curate, fără vopsele toxice, sau din rumeguș. Se mai pot folosi ace de pin sau crengile de brad de la pomul de Crăciun, bine mărunțite într-un tocător. La fel de bune sunt paiele de grâu sau orz bine uscate la soare.

Ce beneficii ai dacă folosești mulch în grădină

Fie că îl cumperi deja pregătit, fie că îl pregătești acasă, este bine să folosești mulch în grădină în anumite zone și doar pentru anumite plante. Mulciul din crengi și scoarță de copac este diferit față de cel din paie sau față de cel din ace de pin și fiecare se folosește pentru diferite plante.

Spre exemplu, paiele sunt excelente pentru căpșune și trandafiri.

Mulciul din ace de pin este excelent pentru zona în care ai plante de rocărie sau conifere, azalee și magnolii.

Mulciul din scoarță de copac este foarte bun pentru a forma alei prin grădină și pentru a păstra umiditatea în jurul tufelor de trandafiri, rododendroni, mure sau zmeură, anumite legume precum roșiile și castraveții.

Iată principalele beneficii pentru mulch în grădină:

  • Aduce o serie de nutrienți valoroși în sol, deoarece se descompune lent și eliberează săruri de calciu, fosfor sau potasiu; 
  • inhibă dezvoltarea buruienilor, deoarece un strat gros de mulch împiedică soarele și lumina să ajungă la semințele de buruieni;
  • păstrează umiditatea în sol, poate reduce irigarea cu până la 50%,
  • izolează și protejează solul de înghețul puternic, dar și de soarele dogoritor; 
  • solul mulcit poate produce cu 50% mai multe legume decât unul nemulcit.

Ce plante nu suportă straturile de mulch

În pofida beneficiilor lui, mulciul poate face mai mult rău unor categorii de plante sensibile la umezeală. Ține cont de faptul că mulciul menține umezeala în sol, împiedică soarele și căldura să ajungă la baza plantelor, ca atare sunt multe flori și ierburi benefice care nu suportă mulciul pentru că nu suportă umezeala.

Florile și plantele decorative cu frunze argintii

Acele frunze care par argintii sunt acoperite de un puf alb, ceea ce înseamnă că plantele au deja propriul lor mecanism care le ajută să rețină suficientă apă și să respingă razele soarelui. Spre exemplu, limba mielului și lavanda sunt plante din zona uscată și însorită de Mediteranei. Dacă le pui mulch la rădăcină, acesta reține multă apă în sol și rădăcinile lor vor putrezi. Lavanda are nevoie de un sol uscat, nisipos și bine drenat.

Plantele perene care înfloresc devreme

Heleborus, ghioceii, primulele, crocușii, viorelele și tot felul de alte plante timpurii nu au nevoie de mulch. Ele înfloresc devreme, începând chiar din luna ianuarie, iar stratul de mulch ar împiedica dezvoltarea bobocilor de flori.

Plantele suculente

Ai grijă să nu pui niciodată mulch în grădină pe lângă suculente și cactuși. Sunt plante care adoră soarele, căldura, solul uscat. Umezeala excesivă în sol ar duce la putrezirea rădăcinilor.

Verdețurile aromate

Ai straturi cu leuștean, mărar sau pătrunjel în grădină? Le poți proteja de îngheț cu folie specială sau cu mulch din paie, dar mulciul trebuie îndepărtat imediat primăvara, spre final de martie. Aceste verdețuri aromate, plus menta, cimbrul, gălbenelele sau alte flori din regiunea mediteraneeană nu suportă să fie acoperite și să aibă la bază un sol prea umed. Ele trebuie să aibă soare și preferă un sol bine uscat între două udări.

Florile cu frunze ascuțite

Toate florile care au frunze lungi și ascuțite precum irișii, narcisele, crinii de o zi, muscariile, gladiolele și alte plante decorative cu frunze alungite și ascuțite vor avea de suferit dacă sunt acoperite cu mulci. Lasă pământul să respire în jurul lor și să se încălzească de la soare primăvara, dacă vrei să ai flori în lunile martie – aprilie.

Mulci de iarnă versus mulci de vară

Perioada din an în care folosești mulciul este și ea importantă. Mulciul care protejează anumite zone din grădină pe timp de îngheț se pune toamna târziu și se face din crenguțe, scoartă de copac și frunze mărunțite. Dar acesta trebuie imediat îndepărtat de cum se încălzește pământul.

Mulciul de vară se face din paie uscate sau ace de pin, crenguțe foarte subțiri bine tocate. Acesta se folosește vara să păstreze umiditate și umbră la sol în perioadele caniculare. Este recomandat pentru căpșune, pentru anumite legume sau pentru trandafiri, astfel încât să rărești udările și să le oferi umiditate constantă plantelor tale care cresc repede și produc fructe/legume toată vara.

Oricât ar fi de bun, mulciul nu trebuie pus chiar lângă tulpini, ci la câteva degete distanță, indiferent de plantă!