Citește și: De ce nu e bine să stai niciodată cu spatele la altar

Peste 9000 de europeni peste 50 de ani au fost urmăriți de cercetători de-a lungul a patru ani, singură activitate asociată consistent cu o stare de bine fiind mersul la biserică, moschee sau sinagogă. În schimb participarea la activități politice sau comunitare are un efect doar pe termen scurt, pe termen lung ducând la creșterea simptomelor depresive. Activitățile sportive sau alte activități sociale nu au niciun efect benefic. “Biserica pare să joace un rol social foarte important în scăderea frecvenței depresiei de vârstă a treia”, spune dr. Mauricio Avendano, unul dintre autorii studiului și epidemiolog la The London School of Economics and Political Science (LSE). “Nu e clar dacă asta se datorează religiei în sine sau dacă e vorba mai degrabă de faptul că oamenii nu se simț izolați social aparținând de o comunitate”.

Depresia nu este atât de meteo-sensibilă, mai constată studiul, dar este foarte influențată de prosperitatea economică sau rețeaua socială a individului. Europenii din sud (spaniolii și italienii) sunt mai predispuși la depresie față de cei din Scandinavia, Austria, Germania, Franța și Benelux. În ciudă stereotipului care-i prezintă pe sudici foarte sociabili, studiul constată că europenii din sud cu o vârstă de peste 50 de ani socializează în afară familiei mai puțin decât ceilalți. Un alt rezultat surprinzător este că voluntariatul nu îmbunătățește sănătatea mintală a persoanelor de vârsta a treia.

Mersul la slujbele religioase te ferește de depresie?

Pe de altă parte, un studiu realizat recent de Universitatea Harvard sugerează că prezența regulată la slujbele bisericești poate ajuta la prelungirea speranței de viață. Investigatorii au analizat datele a aproximativ 75.000 de asistente medicale de vârstă medie din Statele Unite, ce au trebuit să completeze un chestionar cu diferite întrebări la fiecare patru ani. Acest studiu a cărui obiectiv era stadiul de sănătate al asistentelor medicale, ce a fost efectuat în perioada 1992 – 2016, pe lângă diversele aspecte ale vieții, a cuprins și întrebări legate de prezența la serviciile unei biserici.

Investigatorii au găsit că femeile ce au frecventat biserica mai mult de o dată pe săptămână, au prezentat un risc de 33 % mai mic de a muri în perioada efectuării studiului, în comparație cu celelalte ce au declarat că nu au frecventat biserica niciodată. Asistentele ce au declarat că au frecventat o dată pe săptămână, riscul era de 26 % mai mic, iar cele ce frecventau mai rar, prezentau un risc de 13 % mai mic, decât cele ce nu frecventau deloc.

Femeile ce frecventau regulat biserica prezentau de asemenea un indice mai înalt de sprijin social și de optimism, prezentau o cotă mai scăzută de a cădea în depresie și erau mai puțin predispuse să fumeze. „Religia și spiritualitatea pot să fie o sursă apreciabilă, pe care medicii o pot explora pe pacienții lor, după cum este cazul”, este părerea investigatorilor de la Harvard. „Frecventarea bisericii poate promova auto-disciplina, sentimentul de semnificație și rostul vieții și poate să favorizeze experiențe transcendente”, a spus Tyler J. VanderWeele, profesor de epidemiologie la Harvard, ce a publicat respectivul studiu în revista Archives of Internal Medicine.

Citește și: