De ce nu se cunoaște numele soției lui Cain

Cine a citit Geneza cu atenție, știe că Adam și Eva, alungați din Rai, au avut doi fii, pe Abel și pe Cain. Abel a fost omorât, iar Cain a fost alungat în ținutul lui Nod, unde a găsit o soție și a avut pe primul său fiu, pe Enoh. Cartea Sfântă menționează de fiecare dată numele bărbaților din familia lui Adam, dar numele femeilor este mai rar întâlnit. Astfel că numele soției lui Cain rămâne o enigmă. Cum Adam și Eva au fost primii oameni pe pământ, se presupune că soția lui Cain nu putea fi decât sora sau nepoata lui. Din alte scrieri apocrife, aflăm că Adam și Eva au mai avut și alți fii și alte fiice după primii doi băieți, iar aceștia s-au răspândit pe pământ.

Soția lui Noe este și ea o enigmă

Tradiția scrierilor biblice, care nu considera necesară menționarea numelor soțiilor, nu se dezice nici în cazul nevestei lui Noe, deși ea joacă un rol deosebit de important în salvarea speciei umane după potop. În schimb, alte scrieri și cărți evreiești străvechi menționează diverse nume precum Emzara sau Naamah, dar nu se cunoaște unul cu certitudine.

Mama adoptivă a lui Moise rămâne necunoscută

În pofida faptului că fiica de faraon l-a salvat pe legendarul Moise, cel mai mare patriarh al evreilor, numele acesteia este trecut sub tăcere. Din alte izvoare scrise rămase de la vechii evrei aflăm totuși că numele ei ar putea fi Bithia, dar în Biblie ea rămâne o anonimă.

Personaje misterioase din Biblie: cei trei magi, prea puțin cunoscuți

Evanghelia lui Matei menționează că la nașterea lui Iisus au venit trei magi care i-au adus daruri de preț: aur, tămâie și mir. Pornind de la acest fapt, s-a crezut că este vorba de trei persoane, deși lucrări religioase vechi din Armenia menționează că ar fi fost vorba de 12 magi. Ulterior, o lucrare datând din secolele VI – VIII e.n., despre romanizarea popoarelor barbare, vorbește despre cei trei magi și îi numește Bithisarea, Melichior, and Gathaspa. Câteva secole mai târziu, numele lor aveau să devină Baltazar, Melchior și Gașpar.

Hoții crucificați alături de Iisus

Iisus, răstignit pe cruce, alături de doi hoți pe care Biblia îi trece sub tăcere

Biblia trece în revistă numeroase detalii din ziua crucificării. Cu toate acestea, numele celor doi hoți care au fost ridicați pe cruci lângă Hristos sunt uitate. Niciunul din apostolii care au povestit scena nu a considerat necesar să menționeze și numele lor. În Evanghelia după Luca putem citi un scurt dialog între Iisus și unul dintre hoți, dar numele rămâne necunoscut. În alte texte apocrife, totuși, ei sunt numiți fie Matzger și Coogan, fie Gestas și Dysmas.

Personaje misterioase din Biblie: soldatul care l-a împuns cu sulița pe Hristos

El a fost personajul care a dat dovadă de o cruzime nemaiîntâlnită. Ca să se asigure că Iisus era mort, i-a înfipt o suliță în coaste, jucând rolul principal într-una din scenele cele mai emoționante ale Crucificării. Cu toate acestea, Cartea Sfântă nu îi menționează numele, dar îl aflăm din scrierile lui Pilat care spune că se numea Longinus. Și tot Pilat este cel care a scris despre Lancea Sfântă, o relicvă pe care credincioșii catolici o venerează în mod deosebit și care, se presupune, se află în Catedrala Sf. Petru de la Roma.

sursa foto: 123rf.com