Cuprins
Icoana Prodromița se află la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, de acolo de unde și-a luat și numele de Prodromița. Icoana face parte din tezaurul Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Sfântul Munte Athos, cel mai cunoscut loc de nevoință al monarhilor români. Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa.
Minunea pictării icoanei Maicii Prodromița
În anul 1863, atunci când, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos, cuvioșii Nifon și Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească o icoană pe lemn a Maicii Domnului, l-au găsit pe iconarul Iordache Nicolau, din Iași, bătrânul credincios care a promis că va picta icoana după modelul dat de ei.
Iconarul a primit îndatorirea de a picta icoana cu post, adică nemâncând și fără să bea până în momentul în care termină lucrul în fiecare zi. Pictorul s-a apucat de lucrare, iar timp de câteva zile a pictat veșmintele și celelalte părți ale icoanei. Însă, atunci când a ajuns la momentul pictării Sfintețe Fețe ale Maicii Domnului și Domnului Hristos, acesta nu reușea să înfățișeze după cuviință. Supărat, iconarul a încetat să mai încerce, a acoperit icoana cu o pânză, a închis atelierul și s-a retras în camera sa.
Însă, minunea a fost a doua zi dimineață când a descoperit icoana, iar aceasta era pictată cu fețe luminoase și pline de har Dumnezeiesc. Minunea s-a întâmplat în noaptea de 27 spre 28 iunie.
Mirat și înfricoșat de această întâmplare, pictorul Iordache Nicolau a lăsat o mărturie scrisă, care se păstrează la Schitul Prodromu, un document ce datează de la 29 iunie 1863, care reprezintă mărturia sa, semnată cu propria mână.
Mărturia pictorului Iordache Nicolau
„Eu, Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această Sfântă Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însăși mâna mea, la care a urmat o minune preaslăvită, în modul următor: după ce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăvirei mele, m-am apucat să lucrez Feţele Maicii Domnului și a Domnului nostru Iisus Christos; după ce am dat mâna întâia și a doua, de noapte apucându-mă ca să o zugrăvesc desăvârșit, privind eu la chipuri, cu totul au ieșit dimpotrivă, pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul; și așa, fiind seară, m-am culcat scârbit, nemâncând nimic în ziua aceea, socotind că a doua zi, sculându‑mă, să mă apuc mai cu dinadinsul.
După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă ca să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi Sfânta ei Icoană, și când m-am dus să mă apuc de lucru – o, preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! – s-au aflat chipurile drese desăvârșit precum se vede; și eu văzând această minune, n-am mai adaos a-mi mai pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși cu greșeală am făcut aceasta, ca să dau lustru la o asemenea minune. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane”.
Icoana Maicii Domnului Prodromița – Odorul cel mai de preț al Schitului Prodromu
În urma preslăvitei minuni, icoana a fost apoi dusă în Sfântul Munte Athos, iar astăzi reprezintă odorul cel mai de preț al Schitului Prodromu. S-a stabilit cinstirea icoanei pe data de 12 iulie.
În Sfântul Munte Athos se respectă calendarul iulian nerevizuit, iar sărbătoarea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița este cinstită pe data de 25 iulie. Acesta este cel de-al doilea hram al Schitului Românesc Prodromu.
De-a lungul timpului, au fost făcute câteva copii ale icoanei, multe dintre ele au rămas în Sfântul Munte, dar au fost trimise câteva și în România, iar o copie a icoanei se află în Paraclisul Noii Catedrale Patriarhale.
Istoria a consemnat o serie de minuni în urma rugăciunilor la icoană, în special vindecări miraculoase de boli incurabile, iar asta a făcut-o să devină și mai renumită. A fost redactat și Acatistul Maicii Domnului Prodromița, dar și rugăciunea Prodromița, ambele fiind recunoscute și bucurându-se de popularitate în întreaga Ortodoxie.
Cum arată Icoana Maicii Prodromița
Icoana Maicii Prodromița este descrisă în Sinaxarul (o carte religioasă în care sunt descrise viețile sfinților) zilei de 12/25 iulie de la Slujba Maicii Domnului Prodromița ca o icoană cu dimensiuni de 100/70 cm. Chipurile Maicii Domnului și a Pruncului Iisus au culoarea galben, nuanța de galben a grâului. Cercetată la microscop, icoana nu prezintă urme de pensulă, acesta fiind și motivul pentru care icoana a mai fost denumită și Nefăcută-de-mână și este considerată un miracol.
Ce sunt icoanele nefăcute de mâna omului
Icoanele creștine care se spune că au apărut în mod miraculos, deoarece nu au fost făcute de mâna omului, mai poartă denumirea, în Ortodoxie, și de „Acheiropoieta”, care înseamnă, „făcut fără mână”. Icoanele au înfățișarea lui Iisus și a Fecioarei Maria.
Termenul este folosit și pentru icoanele care sunt privite doar ca niște copii umane normale ale unui arhetip original creat în mod miraculos.
Citește și: 10 simboluri magice care alungă ghinionul