În Evanghelii stă scris un cuvânt al lui Iisus Hristos pe care multă lume îl prețuiește: ” acolo unde sunt uniți doi sau trei oameni în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor!” Cu alte cuvinte, cu cât sunt mai mulți oameni adunați la slujbă, care se roagă pentru același lucru, cu atât Dumnezeu va fi mai aproape de ei. Dar rugăciunile colective nu trebuie transformate în spectacol.

La fel ca rugăciunea individuală, rugăciunea colectivă trebuie făcută în liniște, cu gânduri curate și în scopuri umanitare. Dumnezeu ascultă deopotrivă ruga unui singur om și ruga mulțimii atunci când sufletele lor sunt drepte și cinstite.

Iar în preajma marilor sărbători precum Paștele, rugăciunea unită în cadrul familiei, la care participă cât mai mulți membrii, fie ei copii sau bătrâni, poate aduce multă bunătate. Așa învață și copiii să se roage, așa se unește familia și se crează legături care, în timp, își vor dovedi cu adevărat puterea.

Cum să folosim rugăciunile colective

Este adevărat că emoțiile pe care le simțim rugându-ne alături de ceilalți, sentimentele de înălțare spirituală și de pace pe care le căpătăm într-un grup de rugăciune sunt mult mai puternice. În toate religiile lumii, rugăciunile colective sunt prețuite și practicate adesea pentru puterile lor benefice.

Fie că sunt îndreptate în numele unor bolnavi, în numele păcii și al iubirii de oameni, cei care le practică trebuie să creadă cu intensitate în forța lor, dacă vor să aibă un efect. Călugării budiști sau catolicii, hindușii sau adepții practicilor yoga practică adesea meditația alături de rugăciunile unite pentru a da mai multă greutate speranțelor și rugăminților lor.

Mulți adepți sunt convinși că, dacă mulțimi mari de oameni s-ar ruga pentru pace și bunăstare, toate conflictele și nedreptățile ar putea fi îndreptate.

 Cât de mult contează mulțimea?

”Milostenia și postul sunt cele două aripi ale rugăciunii”, povățuia părintele Sofian Boghiu. Când cele două rânduieli se împletesc cu o viață fără păcate, rugăciunea ta este binevenită și ascultată.

Mulți creștini cred că rugăciunile unite sau rugăciunile colective din biserici și de la locurile sfinte sunt ascultate și împlinite mai curând de Dumnezeu. Numărul celor care se roagă laolaltă este binevăzut în ochii Domnului, dar nu este factorul de căpătâi.

Dacă este îndreptată cu credință, Dumnezeu ascultă orice rugăciune. Cu toate acestea, și mulțimea contează. În mulțime, alături de alte persoane credincioase, care se roagă în tăcere și pioșenie, capeți acea stare de liniște și echilibru care te ajută să continui rugăciunea cu mai mult patos.

Pilda celor din jur este înălțătoare, dar numai atunci când se respectă unii pe alții. Degeaba se roagă unii în biserică, în timp ce alții vorbesc, se foiesc, bârfesc și râd. Atmosfera pioasă trebuie respectată.

foto: 123rf.com