Ziua Tatălui trebuie sărbătorită cu respectul cuvenit

Ziua Tatălui

Reprezentantele sexului frumos se bucură de atenția cuvenită în diferite zile de peste an. A venit vremea ca și cei se numesc tată să primească ce li se cuvine: o sărbătoare doar a lor. Iar Ziua Tatălui se sărbătorește, în acest an, pe 13 mai.

Datina strămoșească pune bărbatul în prim-plan pe 9 martie. Când sunt sărbătoriți Cei 40 de Mucenici din Sevastia. Poate pentru că atunci se beau obligatoriu 40 sau 44 de pahare, în funcție de zonă… Însă restul lumii îl celebrează pe tată, numai pe el, în diferite zile ale anului. Fiecare stat acordându-i o zi anume. Până în 2009, România era singura țară care nu își serba tații. Din fericire, lucrurile s-au schimbat. Așa că fiecare tată se poate bucura de sărbătoarea lui, în fiecare a doua duminică din luna mai.

Când și de ce spunem „La mulți ani, tată ”?

În urma unei inițiative parlamentare și a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), Senatul României și Camera Deputaților au aprobat legea 319/2009. Potrivit căreia Ziua Mamei și Ziua Tatălui devin sărbători oficiale. Așa se face că, pentru prima dată, Ziua Tatălui a fost sărbătorită la noi pe 9 mai 2010, în a doua duminică a lunii. Tradiția continuă. După ce prima duminică din mai i se dedică mamei, a doua îi revine tatălui. Semnificația Zilei Tatălui este legată de importanța tatălui în familie, precum și în societate. Sărbătoarea evidențiază recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre părinți la construirea societății viitoare. Prin viața armonioasă de familie pe care le-o oferă copiilor. Aniversarea zilei tatălui le oferă copiilor oportunitatea de a-și exprima, o dată în plus, dragostea și respectul pentru părinții lor, consolidându-se astfel relația tată-copil, extrem de importantă în dezvoltarea emoțională a viitorului adult.

Ziua Tatălui e sărbătoare de familie

Pentru că fiecare copil are nevoie atât de tată cât și de mamă pentru a crește armonios, sărbătoarea este dedicată, în întreaga lume, familiei. Este un bun prilej de a petrece timp de calitate în compania celor mai dragi ființe, motiv pentru care părinții primesc liber de la serviciu de zilele lor, în cazul în care ar trebui să lucreze duminica. Un comportament parental adecvat și un stil de viață sănătos constituie modele pozitive pentru copii, așa că tații contribuie, vrând-nevrând, prin felul lor de a fi, la dezvoltarea unei societăți. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la țară la țară, însă esența evenimentului este comună.

Sursa foto: 123rf.com

Loading...