Pe data de 25 octombrie, în Parcul Carol I din Capitală, vor avea loc manifestări dedicate Zilei Armatei României. Accesul publicului este gratuit.

Ziua Armatei Române în Parcul Carol din Capitală

Începând cu ora 11.00, militari din toate categoriile de forțe ale armatei române vor prezenta elemente de tehnică și echipament din dotare.

În cadrul evenimentului vor fi organizate ateliere de tir cu arcul și de instrucție pentru promovarea carierei militare – „Military Boot Camp”.

Nu vor lipsi nici standurile de carte, fotografii cu specific militar din actualitate sau istorice.

De Ziua Armatei Române vor avea loc demonstrații de mânuire a armamentului, de tip drill-team, spectacole folclorice și ale muzicilor de fanfară.

De la ora 15.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut vor avea loc o ceremonie militară și religioasă care va cuprinde

– depuneri de coroane de flori

– schimbarea gărzii la Mormânt

– înmânarea și decorarea unor Drapele de luptă.

Între orele 09.00-16.00 are loc Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi la sediul Serviciului Muzicilor Militare din B-dul Iuliu Maniu.

Tot de Ziua Porţilor Deschise, între orele 10.00-13.00 vor putea fi vizitate și Instanţele Militare – Curtea Militară de Apel Bucureşti din Şoseaua Progresului.

Un miniconcert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” va avea loc în Parcul Carol între orele 11.00 şi 18.00.

De la ora 19.00 se va desfăşura o ceremonie de retragere cu torţe. Itinerarul este Monumentul Ostaşului Necunoscut- Palatul Parlamentului-Palatul Cotroceni- Brigada 30 Garda „Mihai Viteazul” din B-dul Timişoara.

Accesul publicului va fi liber.

25 octombrie – Ziua Armatei Române

Ziua Armatei se celebrează din octombrie 1959 ca urmare a faptelor ostașilor români din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Data 25 octombrie aduce aminte de eliberarea, în 1944, a teritoriului național de sub ocupația hortisto-fascistă.

Peste 500 de mii de militari au luptat pentru alungarea armatelor străine. Luptele s-au purtat timp de trei luni.

Eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români.

Înfrângerea forțelor germano-maghiare s-a făcut cu sacrificiul suprem, peste 50.000 de ostași români şi-au pierdut viaţa.

Ziua Armatei Române va fi celebrată la nivel național printr-o serie de manifestări militare, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, competiții sportive, etc.

Sursa foto