Ingrediente

  • 2 kg vișine
  • 600 g zahăr
  • 200 g miere
  • 400 ml alcool dublu rafinat de 90 de grade
  • 100 g mure sau zmeură
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 100 ml rom
  • 1. Se scot sâmburii de la jumătate de kilogram de vișine și se păstrează. Într-o damigeană sau borcan mare (un borcan de murături, de exemplu) se pun vinile cu sâmburi, cele fără sâmburi, murele sau zmeura(nu este obligatoriu dar gustul dat de mure sau de zmeură face toți banii) și sâmburii ușor zdrobiți de la vișinele curățate.
    2. Deasupra se presară zahărul, se adaugă și mierea și se scutură bine.
    3. Se leagă borcanul sau damigeana cu un tifon și se lasă în cămară sau într-un loc mai răcoros timp de câteva zile până se dizolvă zahărul. Damigeana se agită zilnic.
    4. Când zahărul este topit în totalitate și mierea este dizolvată se adaugă alcoolul, romul și zahărul vanilat.
    5. Se astupă damigeana și se lasă în loc răcoros timp de 2 săptămâni agitându-se la fiecare 2-3 zile. După această perioadă se strecoară vișinata și se mută în sticle. Eu o las în damigeană cu tot cu fructe până în momentul servirii, și, scot în sticlă cât am nevoie pe moment.

    Sursa foto:Shutterstock