Violetele sălbatice – moduri în care poți folosi aceste plante

Violetele sălbatice -  moduri în care poți folosi aceste plante

Violetele sălbatice pot fi plantate și în grădină, dar și în ghivece. Sunt plante care cresc bine și în zonele semiumbrite. Violetele sălbatice sunt plante comestibile.

Violetele sălbatice fac parte din familia Violaceae și mai sunt denumite toporași, viola, tămâioare, viorele, călțunei sau micșunele.

Violetele sălbatice – informații generale

Violetele săbatice sunt plante care cresc la nivel orizontal, care se întind pe suprafața solului creând un covor colorat și frumos parfumat.

Ele preferă locurile umbrite, pădurile, pajiștile, tufișurile, cresc de la deal până la munte, dar se pot dezvolta și în ghivece.

Toporașii sunt plante nepretențioase, astfel că pot fi îngrijite cu ușurință și de grădinarii începători.

Frunzele violei apar în două rânduri – primăvara și vara. La fel și florile.

Primăvara sunt mai mici și au 2-3 cm, iar vara apar după apariția florilor și au 4-5 cm.

Frunzele sunt în formă de inimă, iar florile sunt violet, albe, gălbui, albastru-indigo. Acestea apar prin martie – aprilie.

Vara apare al doilea rând de flori sub forma bobocilor care nu se deschid, căci au capsule cu semințe.

Cresc bine într-un sol cu un pH 6 – 7,5, i se poate adăuga îngrășământ natural.

Violetele sălbatice sau toporașii se înmulțesc prin divizarea plantelor mature. Se rupe o plăntuță cu rădăcini din planta mamă.

Viola odorata se plantează, de regulă, primăvara sau vara.

Semințele pot fi plantate toamna.

foto

Violetele sălbatice – beneficii și proprietăți

– au proprietăți ușor laxative

– pot fi folosite pe post de vopsea pentru țesături

– au proprietăți expectorante

pot fi adăugate în salate sau prăjituri

– frunzele pot fi folosite pe post de cataplasme și comprese

– eficiente în caz de zgârieturi, tăieturi

– din violetele sălbatice se poate face peltea, suc, o băutură aromată gen vișinată

– se extrag uleiuri pentru parfumuri

– tratează probleme ale pielii – eczeme, pielea uscată

– sunt folosite la ceai

– eficiente în durerile de cap, migrene (se folosește ceaiul)

– siropul de viole este eficient în durerile de gât și în problemele respiratorii (se face din frunze, apă și miere naturală)

– mai sunt folosite la aromatizarea și colorarea oțetului

– siropul este folosit și împotriva febrei, epilepsiei, inflamațiilor ochilor, în insomnie.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto

Save

Save