Dacă ești dezamăgită de cum miroase vinul, deși ai ales o băutură de calitate, trebuie să știi că de cele mai multe ori de vină este dopul. Izul neplăcut de dop, care aduce cu mirosul hainelor mucegăite, poate fi combătut cu o soluție ieftină, pe care orice gospodină o are în bucătărie: folia alimentară transparentă. Da, folia pe care o folosești pentru sandviciuri și pentru a proteja legumele din frigider. Banala folie din plastic cu care împachetezi aproape orice aliment pe care vrei să îl congelezi. Iată ce trebuie să faci:

  • taie o bucată mai mare de folie de plastic și mototolește-o în palme ca pe un ghem;
  • pune ghemul de plastic pe fundul unei carafe pentru vin și toarnă băutura;
  • agită puțin vinul, astfel încât întreaga cantitate de băutură să ia contact cu folia de plastic;
  • peste câteva minute miroase vinul și vei vedea că izul acela neplăcut a dispărut.

Cum funcționează trucul care îți salvează vinul

SaranWrapWine

Se întâmplă adesea ca, în materialul poros al dopurilor, să se dezvolte un mucegai specific locurilor întunecoase și umede în care sunt ținute sticlele de vin. Mucegaiul reacționează cu soluțiile pe bază de clor cu care sunt dezinfectate dopurile și produce o substanță numită tricloroanisol, pe scurt TCA cu miros de șosete ude. Folia de polietilenă are capacitatea de a absorbi TCA așa cum un burete absoarbe apa, în numai câteva minute. Ulterior, folia trebuie aruncată, iar vinul poate fi băut fără să mai aibă izul respingător de dop.

credit foto: 123rf.com/tiphero.com