Vinerea Neagră e zi de post negru

Vinerea Neagră e zi de post negru

Vinerea Neagră e zi de doliu pentru creştini. În această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus. E singura zi de peste an în care nu se oficiază Liturghia. În schimb, se oficiază Denia Prohodului. Iar obiceiurile sunt de temut.

Vinerea Neagră e ziua de doliu a creștinătății

În această zi a fost răstignit Mântuitorul, pentru iertarea păcatelor noastre. De aceea, în orice biserică de rit creștin din lume, este singura zi în care nu se oficiază slujba Liturghiei. Liturghia în sine înseamnă jertfă și se consideră că nu pot fi aduse două jertfe în aceeași zi. Așadar, Vinerea Mare este zi aliturgică. În schimb, vinerea seara din Săptămâna Patimilor se oficiază Denia Prohodului, una dintre cele mai spiritualizate, dar și spectaculoase dintre denii. Se trece pe sub masa împodobită cu flori, simbolul catafalcului, acoperită cu Sfântul Aer, numit şi Epitaf. La final, preoţii cântă Prohodul, apoi se înconjoară biserica cu Sfântul Aer. Din acest moment până la Înviere nu se mai trag clopotele. Chiar dacă trebuie îngropat vreun mort, înmormântarea se va face numai cu bătăi de toacă.

Vinerea Seacă trebuie respectată

Vinerea cea de pe urmă a Postului se numește Vinerea Mare, a Paştilor, a Patimilor sau Vinerea Seacă. Româncele nu se încumetă nici măcar să facă foc ca să fiarbă sau să coacă ceva în această zi, iar bărbaţii nu seamănă nimic în decursul ei. Şi asta pentru că tot ce ar semăna s-ar usca. În Bucovina există obiceiul de a se înconjura casa de trei ori, în zorii zilei, de a se afuma cu tamâie, în credinţa că nici un animal sau insectă nu se va apropia de casă şi de pomi. În seara din Vinerea Mare, după ce ies oamenii de la biserică, e bine să se ducă fiecare cu lumânarea aprinsa până acasă, unde se înconjură casa de trei ori, facând semnul crucii pe pereţi, pentru ca locuinţa să fie ferită de foc, trăsnet şi boli. În amintirea chinurilor suferite de Mântuitor în această zi, trebuie să ne înfrânăm şi noi poftele trupului. Acum se ţine post negru, pentru a feri de boli. Este o zi de spovedanie şi împărtăşanie. Conform tradiţiei, Vinerea Mare este şi ziua scăldatului: se crede că cel care se cufundă de trei ori în apă rece va fi sănătos tot anul. Nu se lucrează, nu se frământă şi nu se coace pâine, ca să nu se ardă mâinile Maicii Domnului, aflată în durere şi în rugăciune.

Sursa foto: wikipedia.org