Vasele din ceramică de bună calitate sunt făcute doar din ceramică, fără plumb și fără alte substanțe nocive care ar putea difuza în mâncare la temperaturi mari. Multă lume face confuzia între vasele din ceramică și tigăile sau tăvile din metal, acoperite cu strat ceramic.

În realitate, trebuie să știi că acest strat ceramic este compus o parte din lut și pulbere de marmură și o parte din diverse substanțe chimice cu rol de omogenizare și fixare, care nu pot fi decât toxice.

Ce avantaje au vasele din ceramică

Dacă îți cumperi tăvi din ceramică de bună calitate, fabricată să reziste la temperaturi mari pe timp îndelungat, în cuptor, vei observa că au o mulțime de avantaje.

Sunt foarte rezistente la zgârieturi și pot fi curățate inclusiv cu buretele din sârmă, dacă s-a ars mâncarea din greșeală.

Poți folosi ustensile din metal precum cuțitul și furculița pentru că nu se vor zgâria.

Nu conțin (sau nu ar trebui să conțină) chimicale, coloranți sau plumb și alte susbstanțe dubioase. Vasele din ceramică de calitate sunt fabricate respectând normele de siguranță și nu pun în pericol consumatorii.

Rezistă și la temperaturi mari și la îngheț, astfel că, după ce ai gătit și s-a răcit mâncarea, o poți pune cu tot cu tavă în frigider sau în congelator.

În vasele din ceramică, mâncarea se încălzește și se gătește uniform.

Multă lume susține că preparatele făcute la cuptor în ceramică sunt mai gustoase, decât cele în tăvi de metal. Și sunt mai suculente, dacă sunt gătite la capac.

Dezavantaje pe care nu le putem ocoli

Ceramica de calitate, foarte rezitentă la zgârieturi și temperaturi mari, este scumpă.

Vasele din ceramică se pot sparge ușor, dacă le scapi din mână. Trebuie manevrate cu deosebită grijă.

Se încălzesc mai greu și prepararea unei fripturi, spre exemplu, durează cu 15 – 20 de minute mai mult decât în tăvile de metal.

Câteva sfaturi utile dacă vrei să gătești în ceramică

Nu pune niciodată un vas din ceramică în cuptorul încins sau direct pe plita încinsă. Dă focul la mediu, să se încălzească treptat.

Poți să folosești mai puțină grăsime decât de obicei, pentru că ceramica nu lipește mâncarea.

Ai grijă să nu o zgârii, dacă tava ta din ceramică nu are specificat pe etichetă că este rezistentă la zgârieturi.

Pune un strat de hârtie de copt între vasele din ceramică, atunci când le depozitezi unele peste altele în dulap.

foto: 123rf.com