Care este vârsta ideală pentru a avea un copil? Ce spune psihologul

Vârsta ideală pentru a avea un copil nu există. Sarcina te pregătește să fii mamă

Ceasul ticăie și spune că ar trebui să devii mamă. Se mai poate întâmpla și să te gândești dacă nu e prea devreme sau prea târziu pentru tine. Află de la psiholog dacă există o vârsta ideală pentru a avea un copil și care ar fi aceasta.

România este în frunte într-un clasament al mamelor minore. Acest fapt poate fi cauzat de lipsă de educație, dar și de o anumită tradiție din zona rurală. În același timp, din ce în ce mai multe femei devin mame după 30 sau chiar după 40 de ani, unele dintre ele urmând epuizante tratemente de fertilitate. Oare există vârsta ideală pentru a avea un copil? Care ar fi aceasta?

Citește și: Prima imagine cu băiețelul Simonei Gherghe. A avut la naștere doar 2,370 kg. Declarația emoționantă a vedetei TV, făcută de pe patul de spital

Din punct de vedere social, nu există vârsta ideală pentru a avea un copil

Un copil ar trebui văzut ca ”un dar de la Dumnezeu și trebuie ocrotit și crescut cu dragoste, chiar dacă sunt și lipsuri materiale. Mulți spun că nu fac copii până ce nu au o carieră asigurată, casă și mașină, dar nu acestea sunt condițiile necesare creșterii lor. Importantă este afecțiunea părinților și eventualul ajutor al bunicilor, al nașilor, al prietenilor etc.”, este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”Orice vârstă ar avea, o mamă implicată va găsi mereu soluții. Va reuși să facă lucrurile în așa fel încât micuțul să crească sănătos. Va cere ajutor, își va cunoaște și reclama drepturile: indemnizații, creșe de stat, pensie alimentară dacă nu este căsătorită cu tatăl bebelușului etc. O femeie care alege să fie mamă, deși nu este pregătită, dă dovadă de mare putere sufletească și trebuie susținută”, a adăugat specialistul.

Vârsta ideală pentru a avea un copil: Ce spune biologia

Până la urmă, nu există o vârstă ideală din punct de vedere psihologic pentru a avea un copil. Unele femei simt această chemare mai repede, unele mai târziu sau altele niciodată sau când este prea târziu pentru a concepe. Din punct de vedere biologic, medicii estimează că vârsta de 20-25 de ani ar fi optimă. În medie, șansele sunt mari de a concepe: 20 % pe ciclu menstrual. Odată cu trecerea anilor, acestea scad, ajungând la 8 procente la 40 de ani. La această vârstă, există și un risc mai mare de defecte genetice și de avort spontan. Totodată, alte probleme de sănătate ale mamei pot să se agraveze în timpul sarcinii. Aceasta nu înseamnă că nu există femei de peste 40 de ani care nu nasc bebeluși perfect sănătoși, dar sunt mult mai puține decât cele mai tinere.

Citește și: Ce boli duc la infertilitate

Vârsta ideală pentru a avea un copil. Când e prea devreme

Adolescentele (fetele mai tinere de 19 ani) pot să nu fie dezvoltate suficient pentru a deveni mame. Riscă pierderi de sarcină, tensiune arterială mare, naștere prematură și alte complicații. În plus, în cele mai multe cazuri, nu sunt pregătite din punct de vedere psihologic, iar condițiile sociale nu sunt favorabile pentru a forma o familie. Dacă tânăra a rămas însărcinată, iar tatăl copilului și părinții ei nu o susțin și, pe de altă parte, ea nu dorește să facă un avort, ar putea alege să dea copilul pentru adopție. Totuși, dacă duce sarcina până la capăt, în multe cazuri, nașterea bebelușului înmoaie inimile rudelor. În multe cazuri, bunica maternă crește nepotul, iar fiica își poate continua studiile. Va prelua rolul de mamă în momentul în care se poate autosusține. Nu este o situație de dorit, dar poate fi o soluție de compromis.

Citește și: Este însărcinată cu al treilea copil la 43 de ani. Va avea o fetiță. Prima imagine cu burtica de gravidă

Vârsta ideală pentru a avea un copil. Este prea târziu ca să mai ai un copil?

Femeile mai în vârstă care devin mame au și anumite avantaje. Cele mai multe au ajuns la un echilibru emoțional și financiar. Au o anumită experiență de viață și s-au documentat suficient despre ce înseamnă creșterea copiilor. Pe de altă parte, au de înfruntat prejudecățile societății care le-ar putea confunda cu niște bunici. Dezavantajele reale sunt că se pot confrunta cu mai multe probleme deodată. Au de crescut copii mici, ceea ce le solicită destul de mult. În plus, părinții lor au ajuns la vârsta la care nu-și pot purta singuri de grijă și ele au de înfruntat primele simptome de menopauză.

Vârsta ideală pentru a avea un copil nu există. Sarcina te pregătește să fii mamă

Este prea devreme dacă ești minoră. Este prea târziu dacă ești în perioada de premenopauză. Este prea devreme dacă nu ești căsătorită și dacă apariția unui copil deteriorează sau strică de tot relația. E prea devreme dacă știi că nu-ți poți asuma creșterea micuțului. E prea târziu dacă vrei să faci un copil pentru a-ți salva căsnicia. Este prea târziu dacă ești dependentă de anumite substanțe sau ai boli cronice grave. Pe de altă parte, nicio femeie nu este pregătită total să devină mamă, dar fiecare săptămână de sarcină te restructurează și te pregătește pentru ceea ce urmează după naștere. Se formează atașamentul. Deși e foarte greu să crești un copil, acesta te va motiva după ce se naște,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. 

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com