Vara lui Mioi pregătește vinul

Vara lui Mioi pregătește vinul

Vara lui Mioi încheie luna lui Răcpiune. Ultima săptămână a lunii septembrie are o însemnătate aparte în tradiția folclorică. E vremea vinului și a obiceiurilor strămoșești.
În popor, Ziua Crucii dă startul culesului viței-de-vie și marchează începutul sărbătorii cunoscute sub numele de Cârstovul sau Ostrovul viilor, Vinițel ori Viniceriu. Ultimele zile ale lui Răpciune sunt cunoscute drept Vara lui Mioi. Acum are loc „Năpustitul berbecilor' sau Nunta oilor, Teclele și Filipii de toamnă. Începând cu 24 ale lunii, nu se fac treburi casnice, nu se mătură, nu se coase, nu se macină. Iar data de 28 e foarte importantă pentru femei, căci este „Haritonul'. În această perioadă nu e bine să dai cu împrumut, însă e bine să pleci la drum lung.

Via se culege în Vara lui Mioi

Bun îi vinul ghiurghiuliu, dar, până să ajungi să-l guști, e de muncă, nu glumă. Nu degeaba și-au creat oamenii sărbători și ritualuri specifice pentru această perioadă din an. Indiferent de zonă a țării, e binecunoscut faptul că toată luna septembrie, chiar și începutul lui octombrie pe alocuri, se dedică viței-de-vie. De la cules și până la pregătirea vinului, gospodarii o țin tot într-o petrecere. După terminarea muncii la câmp, mai precis a culesului, seara, oamenii se strâng pe lângă case, în jurul focului, împart struguri de pomană și prepară must. Pomana cu struguri e o ofrandă menită să aducă rod bogat și în anul care vine.

Și pentru morți se stropește pământul cu primele picături de must și se îmaprt ulcele noi cu primul suc de struguri din an. Apoi, se aleg boabele, se zdrobesc și se prepară mustul din care urmează a se face vinul. În unele părți, există obiceiul de a lăsa pe vrej ultimii ciorchini, aceștia fiind „strugurii lui Dumnezeu'. Și asta pentru că vinul e un aliment sacru, atât în tradiția populară românească, cât și în religia creștină. El este nelipsit la cele mai importante evenimente din viața credincioșilor, precum și la toate tainele bisericești: onomastici, aniversări, petreceri, la Sfânta Împărtășanie, la botezuri, nunți, înmormântări. De aceea, e important ca, înainte de a începe culesul strugurilor, să fie sfințite viile și locurile în care urmează a fi depozitate butoaiele cu vin.

Sursa foto: 123rf.com