Florile sunt un ingredient comun în multe parfumuri, așa că dacă ai un ghiveci cu valeriana în sufragerie nu va mai fi nevoie de deodorant de apartament. Rădăcina de valeriana este folosită în scopuri medicinale. Se presează și se face suc sau se usucă. După aceea, se macină prin râșnița de cafea, pentru a obține un praf fin.

Cel mai bun somnifer natural

Valeriana este bine cunoscută pentru efectele sale benefice în caz de stări nervoase, anxietate, neliniște și este foarte eficientă în combaterea insomniei. Acționează repede și nu există efecte secundare. Totuși, după ce ai consumat ceai sau tinctură de valeriană nu trebuie să conduci autoturismul sau alte utilaje timp de câteva ore.

Cum să crești valeriana în interior

Pasul 1

Folosește un pământ umed de flori pentru a umple o tavă pentru semințe. Cel mai bun mod de a umezi amestecul uscat este să-l verși într-o găletușă și să adaugi apă caldă până solul e umezit. Totuși, nu trebuie să fie prea multă apă, nu trebuie să devină lichid. Prea multă umezeală dăunează germinării.

Pasul 2

Presară peste pământ semințe proaspete de valeriană. Apasă pentru a le îngropa ușor în sol. Nu le acoperi cu pământ, pentru că au nevoie de razele soarelui pentru a germina.

Pasul 3

Folosește un spray pentru a umezi ușor cu apă semințele. Acoperă tava cu folie transparentă din plastic și plaseaz-o într-o zonă cu soare. Totuși, nu pune tava cu semințe de valeriana direct la fereastră. Geamul poate crește puterea razelor solare și arde semințele.

Pasul 4

Verifică solul regulat și folosește spray-ul pentru a uda atunci când solul are nevoie de umezeală. Nu uda prea mult. Acoperă din nou. Semințele au nevoie de căldură pentru a germina.

Pasul 5

Atunci când plăntuțele încep să crească, lasă mai mult loc între ghiveci și învelișul de plastic. Când au crescut deja 2,5 până la 5 cm, nu mai acoperi tava. Acum poți pune răsadurile la fereastră în interior. Dacă nu ai o feresatră care să oferă suficient soare plantelor, poți folosi lumina artificială (există lămpi și becuri speciale care ajută la creșterea plantelor. Vei replanta în ghivece cele mai sănătoase plante atunci când ajung la 8-10 cm.

Pasul 6

Continuă să transferi în ghivece plantele pe măsură ce cresc. Ghivecele trebuie să aibă un sistem de drenaj bun. Rădăcinile de valeriana nu trebuie să stea niciodată în apă, ci doar în pământ umezit. Atunci când alegi ghivecele, ține cont că valeriana poate crește circa 15 cm.

Cum recoltezi rădăcina de valeriană

  1. Cel mai bine e să recoltezi rădăcina de la o plantă care a crescut până la mărimea maximă.
  2. Taie inflorescența plantei. O poți păstra ca buchet proaspăt sau usca.
  3. Sapă adânc în pământ pentru a scoate toată rădăcina. Clătește-o cu apă.
  4. Taie-o în bucăți mici cu un cuțit ascuțit. Înmoaie bucățile într-un bol cu apă.
  5. După ce s-au îmbibat bine de apă, scoate-le din vas și sterge-le cu un șervet. Pune bucățelele de rădăcină într-un loc uscat și rece. Lasă-le să se usuce cel puțin o lună. Îți vei da seama după mirosul specific când sunt gata.
  6. Mai poți usca și frunzele de valeriană pentru a face ceai.

Cum se prepară ceaiul de valeriană

Se face infuzie dintr-o linguriță de plantă (rădăcină măcinată sau/ și frunze uscate) la o cană cu apă. Se bea, de preferință, seara la culcare.

Citește și:

Cele mai bune ceaiuri relaxante

Kava kava, planta care alungă stresul

Sursa foto: 123rf.com