În Săptămâna Mondială a Imunizării(24-30 Aprilie 2019), Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) alături de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) atrag atenția asupra siguranței și eficienței vaccinurilor. Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase. Și contribuie la salvarea a 3 milioane de vieți anual.

8 din 10 copii primesc vaccinurile esențiale

Majoritatea copiilor la nivel global sunt imunizați la timp. Totuși, 20 milioane rămân neimunizați. Dar vaccinurile pentru copii nu doar protejează împotriva bolilor infecțioase. Ele contribuie și la oprirea răspândirii infecției către familie și prieteni. Datorită vaccinării de rutină pe scară largă, cazuri de boli grave precum difterie, tetanos și rujeolă au fost reduse semnificativ în ultimele decenii.

Bolile infecțioase pentru care vaccinarea poate fi recomandată în România tuturor copiilor cu vârsta sub 2 ani pot include: difterie, hepatita A, hepatita B, gripă, rujeolă, oreion, tuse convulsivă (infecție cu B. pertussis), poliomielită, rubeolă, tetanos, infecție cu rotavirus, varicelă, pneumonii, meningite pneumococice, tuberculoză.

Cum se salvează vieți

În fiecare minut, 5 vieți sunt salvate datorită vaccinării. Cu toate acestea, încă 1,5 milioane de decese ar putea fi evitate printr-o acoperire vaccinală mai bună. ,

,Acoperirea vaccinală în România pentru copii și adolescenți variază între 67 și 92% pentru diferitele tipuri de antigene. În condițiile în care nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de 95% pentru toate categoriile. Iar dacă ne uităm la acoperirea vaccinală pentru gripă, rata scade la 6.2% din populație și la 21% din vârstnici – comparativ cu recomandarea OMS de 75%.

Soluția pentru a micșora această diferență o reprezintă înțelegerea importanței vaccinării pe tot parcursul vieții și accesul la ultimele standarde de protecție împotriva bolilor infecțioase, pentru toate grupele de vârstă.”, declară Pascal Robin, Country Chair Sanofi Romania și Moldova și General Manager al diviziei locale de vaccinuri.

Vaccinarea protejează tinerii de boli infecțioase

Adolescenții sunt expuși unui risc mare de a contracta și de a transmite anumite boli infecțioase rare, dar imprevizibile, cu o evoluție rapidă și severă. Vaccinarea specifică împotriva acestor tipuri de boli, dar și vaccinarea de rapel, pentru a menține protecția împotriva bolilor infecțioase comune, sunt cel mai eficient mod de a preveni astfel de situații.

Vaccinarea pe tot parcursul vieții protejează atât viața celor imunizați cât și a persoanelor dragi

,,Scopul vaccinării rămâne dezvoltarea unei protecții față de îmbolnăvire. Protecția devine eficientă dacă se aplică din primele zile de viață. Și, mai ales, dacă se continuă pe parcursul întregii noastre vieți. Iar când vorbim despre protecție vaccinală, există câteva aspecte esențiale. Protecția gravidei se realizează prin vaccinare în timpul sarcinii. Se protejează astfel copilul nou născut în primele luni de viață, până la momentul în care și bebelușul intră în schema proprie de vaccinare.

Protecția copilului mic și preșcolar 0-6 ani, conform schemei personalizate de vaccinare. Protecția adolescentului și adultului, începând cu vârsta de 14 ani . Revaccinăm pentru a ne proteja de boli precum tetanus, difterie, tuse convulsivă (infecție cu B. pertussis). Și re-vaccinarea la 24, 34 și 44 de ani, întrucât organismul uman are nevoie de o reamintire sau retrezire a sistemului imunitar propriu.

Doar o atitudine responsabilă, adoptată pe tot parcursul vieții, ne poate ajuta să supraviețuim sănătoși, să eliminăm îmbolnăviri cu risc vital, să protejam ce avem mai de preț: copiii noștri.”, declară dr. Valeria Herdea, Președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.

Și adulții au nevoie de vaccin

Vaccinarea începând cu vârsta adultă asigură protecție pe tot parcursul vieții. Împotriva bolilor grave ce pot afecta starea de sănătate și pot conduce la imposibilitatea de a desfășura activitățile profesionale, sociale sau de familie. Astfel, vaccinarea de rapel este recomandată în această etapă.  Inclusiv pentru tuse convulsivă (infecție cu B. pertussis).

Deși complicațiile la adulți sunt relativ scăzute, un studiu recent din SUA a arătat că ~85% din sugarii cu infecție cu B. pertussis au luat boala de la un membru al familiei. Acest lucru se aplică și în cazul gripei, o boală foarte contagioasă, care poate duce la îmbolnăviri grave și decese în rândul vârstnicilor și al sugarilor.

Înaintarea în vârstă este asociată cu o prevalență ridicată a afecțiunilor cronice precum diabetul și bolile cardiovasculare, care pot fi agravate de bolile infecțioase. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani au un risc crescut de a dezvolta complicații severe ale gripei, majoritatea deceselor din cauza gripei având loc în cadrul acestei grupe de vârstă.

De ce ne putem proteja

În acest moment, aproximativ 30 de afecțiuni pot fi prevenite prin vaccinare. Iar cercetătorii au în dezvoltare peste 260 de vaccinuri. Care să acopere un număr mai mare de afecțiuni, cu scop preventiv sau curativ. Sunt vaccinuri pentru boli infecțioase, afecțiuni oncologice, alergii, boli autoimune sau neurologice.

Vaccinurile pot proteja pe oricine, de la nou-născuți la seniori. Sunt recomandate pacienților cronici și totodată sunt importante pentru că oferă protecție la nivelul întregii comunități. Din care pot face parte și copii sau adulți care, din diferite motive medicale, nu se pot vaccina.

,,Obiectivul nostru este acela de a contribui la asigurarea accesului universal la vaccinuri şi vaccinare. Fie că vorbim despre vaccinarea copiilor, fie despre vaccinarea adulților. În România sunt două elemente esențiale care trebuie abordate.

Primul dintre ele, asigurarea stocurilor necesare de vaccinuri. Care se poate face printr-un dialog continuu şi constant între autorități şi producători. Producția unui vaccin poate dura şi doi ani. Astfel că evaluarea necesarului de vaccinare şi solicitările către producători trebuie făcute cu simț de răspundere şi cât mai din timp.

Cel de-al doilea aspect este legat de creșterea ratei de vaccinare. Prin adresarea îngrijorărilor privind siguranța şi eficiența vaccinurilor. Vaccinurile sunt eficiente. Ca dovadă, la nivel global a scăzut mortalitatea cauzată de rujeolă cu 85% în aproape două decenii, iar cazurile de rubeolă cu 97%.

Vaccinurile sunt sigure. Procesul de producție al acestora este unul extrem de riguros și de atent monitorizat. Iar 70% din timpul necesar pentru producție este alocat testării calității produsului.”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.

Puțini nevaccinați, dar sunt

Rata de acoperire vaccinală în România este mult sub pragul de 95% recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. În cazul vaccinării antirujeolice, acoperirea vaccinală a scăzut de la 89% în 2016 la 86% în 2014. Iar în cazul vaccinării anti-poliomielită, a scăzut de la 94% la 89% în aceeași perioadă de timp.

,,Aproape jumătate dintre români – 46% – nu sunt convinși că vaccinarea este cea mai sigură metodă de apărare împotriva unor boli infecțioase. Această lipsă de convingere se observă în scăderea ratei de vaccinare. Și mai departe în creșterea numărului de îmbolnăviri și decese cauzate de afecțiuni prevenibile prin vaccinare, cum ar fi rujeola. Spre exemplu, la data de 19.04.2019 erau 16.552 de cazuri de rujeolă confirmate în România, dintre care 62 de decese.

Vaccinurile sunt sigure, sunt eficiente și salvează vieți. Niciunul dintre miturile care circulă în spațiul public și care sperie adulții nu pot fi dovedite medical. Recomandăm părinților să se adreseze medicului de familie. Și să-și vaccineze copiii. Iar adulților să țină cont de recomandările de vaccinare specifice etapei de viață în care se află.”, a adăugat Dr. Dina Mergeani, Președinte al SNMF.

Sunt importante pentru viață

Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri medicale din istorie. Iar beneficiile acestora pentru starea de sănătate a individului, dar și pentru sistemele de sănătate și societate sunt de necontestat.

Cercetarea și dezvoltarea unui vaccin durează între 12-15 ani!

Prima etapă a procesului este faza preclinică. Unde se stabilește profilul de siguranță a vaccinului. Apoi este demarată etapa studiilor clinice de faza întâi. Această etapă durează între 12 – 18 luni. Și are drept obiective evaluarea siguranței vaccinului, identificarea eventualelor reacții adverse și stabilirea dozajului optim.

Urmează a doua și a treia etapă a studiilor clinice. Care se concentrează pe siguranța și eficiența vaccinului, stabilirea dozajului optim și a calendarului de administrare. Ulterior, vaccinul astfel dezvoltat este aprobat de autoritățile competente. Și abia apoi produs și distribuit populației, el fiind testat de autoritățile din țara care exportă vaccinul, din țara care îl importă şi de producători.

Procesul de producție a unui vaccin poate dura între 3 și 36 de luni în funcție de tipul de vaccin. Activitatea de monitorizare a siguranței vaccinurile continuă pe întreg ciclul de viață al produsului, conform cu reglementările legislației europene.

Sursa foto: Piximio.com