Utilizări pentru zahăr mai puțin cunoscute!

utilizări pentru zahăr mai puțin știute

Zahărul e nelipsit în bucătărie, fie și pentru faptul că pregătești din când în când ceva dulce pentru copii. Tot mai mulți medici atrag atenția că este periculos în exces, dar acest condiment dulce mai poate fi folosit și în alte scopuri. Iată câteva utilizări pentru zahăr pe care este bine să le știi!

 

Zahărul e considerat în zilele noastre 'un drog' periculos, care ne îmbolnăvește pe nesimțite și favorizează boli grave de nutriție, obezitatea, diabetul și chiar cancerul. Zahărul trebuie consumat cu măsură, dar e bine să îl ai în casă pentru că îl mai poți folosi și în alte scopuri în afară de a pregăti o prăjitură. Iată ce utilizări pentru zahăr am mai descoperit!

Utilizări pentru zahăr în cosmetică

Curăță unghiile îngălbenite: dacă ai lucrat în grădină sau ai curățat multe legume, unghiile se îngălbenesc, dar pot fi curățate ușor cu o felie de lămâie proaspătă, presărată cu zahăr.

Exfoliază buzele crăpate: înmoaie buzele uscate cu miere sau lanolină și, după câteva minute, masează-le cu un strop de zahăr. Cristalele albe vor îndepărta pielea uscată de la suprafață.

Masaj fin pentru obraji și decolteu: dacă ai nevoie de o exfoliere a tenului și decolteului, aplică ulei de cocos, așteaptă câteva minute și apoi masează pielea delicat cu zahăr.

Calmează arsurile: dacă ai mâncat ceva foarte iute sau ți-ai fript limba cu o bucată de friptură fierbinte, ține un cubuleț de zahăr în gură până se topește ușor.

De ce să folosești zahărul în grădină

Combate viermii care atacă trandafirii

Rădăcinile și tulpinile trandafirilor pot fi atacate de nematode, o serie de viermi cilindrici minusculi care seamănă cu niște noduri. Pulverizează apă pe tulpini și apoi zahăr pudră, care îi omoară. Metoda, însă, nu poate fi folosită și la legume, care sunt și ele atacate de aceste nematode, deoarece zahărul alterează compoziția solului și nu mai este la fel de hrănitor pentru plante.

Alungă gândacii

Amestecă zahăr cu acid boric în cantități egale și împrăștie amestecul la temelia casei sau prin grădină, în zonele în care observi că se adună gândaci dăunători. Zahărul îi atrage, iar acidul îi omoară.

Atrage fluturii pentru a poleniza florile

Dacă îți plac fluturii, îi poți atrage în număr mare în grădina ta, dacă le oferi sirop de zahăr. Fierbe apă și zahăr în cantități egale și unge cu acest amestec câteva obiecte aflate în apropierea florilor. Fluturii le vor vizita mai des și te vei bucura de compania lor.

Aprinde focul!

Dacă îți place să faci seara, în grădină, focul, aruncă o mână de zahăr peste cărbuni și se va aprinde imediat. În plus, parfumul de zahăr topit va combate mirosul neplăcut de cărbuni arși.

Curăță petele de iarbă

Aplică o pastă densă din zahăr și apă pe petele proaspete de iarbă. Lasă zahărul să înmoaie bine pata și să acționeze cel puțin o oră, apoi spală hainele în mod obișnuit.