Un vaccin împotriva coronavirusului urmează să fie testat pe oameni până în septembrie. Când va fi disponibil

Un vaccin împotriva coronavirusului urmează să fie testat pe oameni până în septembrie. Când va fi disponibil

Un vaccin împotriva coronavirusului  urmează să fie testat pe oameni până în septembrie. Mai exact, compania farmaceutică Johnson&Johnson (J&J) a anunţat luni că a selectat un vaccin candidat pentru noul coronavirus, care urmează să fie testat pe oameni până în septembrie.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă, în care reprezentanții companiei au declarat că a semnat un acord cu Autoritatea pentru Cercetare şi Dezvoltare Avansată în domeniul Biomedical (BARDA) din Statele Unite, aflat în subordinea Guvernului american, pentru investirea unei sume de 1 miliard de dolari în acest scop, iar vaccinul ar putea fi gata pentru utilizarea de urgenţă până la începutul anului viitor.

J&J a început să lucreze în ianuarie la vaccinul experimental, Ad26 SARS-CoV-2, utilizând aceeaşi tehnologie pe care a folosit-o pentru a dezvolta un vaccin candidat contra Ebola.

Această tehnologie combină virusul unei răceli comune, incapabil să se reproducă, şi fragmente de COVID-19, în încercarea de a genera un răspuns imunitar la om.

„Am testat mai multe vaccinuri candidat pe animale pentru a-l selecta pe cel mai bun. A fost nevoie de 12 săptămâni”, a declarat pentru AFP Paul Stoffels, director ştiinţific la J&J.

Deşi până în prezent nu a fost dezvoltat niciun vaccin eficient împotriva unui virus din familia coronavirusului, Stoffels estimează că acest lucru este acum realizabil deoarece echipa care lucrează la acesta este aceeaşi cu cea care a dezvoltat un vaccin candidat pentru Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), în 2002-2003, potrivit Agerpres. Activitatea a fost întreruptă când epidemia a fost controlată, după ce a ucis aproape 800 de persoane.

„Chestiunea este aceea de a şti dacă este necesară protecţia împotriva infecţiei sau contra unei forme grave a bolii”, a explicat Stoffels. „Pentru multe boli, precum gripa, pentru care există vaccinare anuală, este vorba despre protejarea faţă de forma severă, nu neapărat împotriva infecţiei”, a adăugat el.

J&J a indicat că este pe cale să îşi extindă capacitatea de producţie globală, în Statele Unite şi în alte regiuni, pentru a ajuta la furnizarea a peste un miliard de doze de vaccin la nivel mondial.

De asemenea, compania lucrează la tratamente antivirale contra coronavirusului.

Citește și: