Uleiul esențial de vetiver – ce beneficii are și cum îl poți folosi

Uleiul esențial de vetiver - ce beneficii are și cum îl poți folosi

Uleiul esențial de vetiver nu este foarte popular, dar beneficiile sale te-ar putea face să-l folosești de-acum înainte. Este folosit în aromaterapie, parfumerie, alimente și băuturi.

Uleiul esențial de vetiver este cunoscut ca având beneficii antiinflamatorii, antiseptice, afrodisiace, cicatrizante, nervin (efect sedativ asupra sistemului neuro-vegetativ), tonic.

Vetiver are denumirea botanică Vetiveria Zizanoides sau Andropogon Muricatus și este o iarbă parfumată, perenă, ce crește în smocuri.

Este o iarbă cu un miros plăcut, domol, de pământ ce are un efect de răcorire asupra minții și corpului.

Rădăcinile sale ajută solul împotriva eroziunii, este folosită la acoperișuri, jaluzele, umbrele de soare, covoare.

Vetiverul se mai folosește și ca ingredient în săpunuri, parfumuri, cosmetice, odorizante de cameră, băuturi, mâncăruri. Această iarbă ține și insectele la distanță.

Uleiul esențial de vetiver – cum se produce

Uleiul de vetiver se obține prin distilarea la aburi a rădăcinilor.

Componentele principale sunt acidul benzoic, vetiverolul, furfurolul, a și b-vetivone, vetivene și vetivenyl vetivenate.

Ca orice alt ulei esențial, nici cel de vetiver nu se folosește neliluat pe piele. Nici nu se lasă la îndemâna copiilor.

Se combină bine cu ulei de grapefruit, de iasomie, lavandă sau ylang-ylang.

Uleiul esențial de vetiver – beneficii

Printre principalele utilizări se numără aromaterapia, având multe proprietăți medicinale.

Proprietăți antiinflamatorii

Are efect de răcorire și calmează orice inflamație. Este indicat în ameliorarea inflamațiilor circulatorii, ale sistemului nervos, arsuri solare, deshidratare.

Cicatrizant

Agenții cicatrizanți sunt substanțe ce grăbesc vindecarea și dispariția cicatricilor sau altor semne de pe piele.

Ajută, de asemenea, la creșterea de noi țesuturi în locurile afectate.

Este util în vergeturile lăsate de sarcină, de îngrășare, arsuri, etc.

Uleiul esențial de vetiver este antiseptic

În țările tropicale precum India și țările vecine, microbii și bacteriile se dezvoltă foarte rapid din cauza căldurii și umidității.

Este necesar ca rănile să fie dezinfectate rapid pentru a nu te îmbolnăvi. Mama natură a lăsat leacurile potrivite în locurile potrivite.

Dacă te afli în aceste zone ar fi bine să ai la tine un astfel de ulei esențial, care este eficient și în stoparea dezvoltării stafilococului auriu.

Este afrodisiac

Amestecat în sorbeturi și băuturi ca agent de aromă, uleiul are efect afrodisiac. Crește libidoul și dorința sexuală, este un remediu pentru frigiditate, impotență.

Substanțele din acest ulei stimulează anumite părți ale creierului, astfel că problemele din dormitor își pot găsi și rezolvarea.

Tonic

Vetiverul are efect tonic asupra organismului, a sistemului nervos, endocrin, excretor, circulator, respirator, digestiv.

Menține sistemul metabolic în ordine, întărește oasele și funcția de imunitate.

Tonic pentru nervi

Este un nervin, adică un tonic pentru nervi, îi menține sănătoși, vindecă daunele provocate nervilor de stres, șocuri, frică.

Este de ajutor în atacurile de isterie, epileptice, problemelor nervoase, Parkinson, spasme.

Uleiul de vetiver este sedativ

Uleiul esențial de vetiver este cunoscut pentru proprietățiile sale sedative. Calmează stările nervoase, convulsiile, anxietatea, stările de nervozitate, de neliniște, insomnie, ADHD.

Alte beneficii

Uleiul de vetiver este benefic și pentru pacienții cu reumatism, artrită, gută, dureri musculare, piele uscată și crăpată.

Poate fi folosit și la îngrijirea pielii – ten gras, ten îmbătrânit, riduri, acnee.

Uleiul de vetiver nu este toxic, iritant. Dacă aveți convulsii sau alergii, discutați cu medicul specialist înainte de a folosi uleiul de vetiver.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto