Uleiul de cocos pentru piele. Află cum să-l folosești

Uleiul de cocos pentru piele. Află cum să-l folosești

Uleiul de cocos este deja celebru în toată lumea ca ingredient alimentar, cu rol cosmetic pentru refacerea firelor de păr, dar și pentru revigorarea și catifelarea pielii. E utilizat ca și ulei de masaj, dar și în nenumărate preparate cosmetice. Poate proteja pielea și împotriva radiațiilor UV.

De ce este uleiul de cocos atât de benefic pentru piele?

Uleiul de cocos conține grăsimi saturate cu lanț mediu sau trigliceride cu lanț mediu. Datorită prezenței acestor grăsimi, uleiul de cocos menține pielea hidratată. Acesta este foarte util atunci când este aplicat local, dar și prin consumul sub formă de aliment, având un conținut ridicat de vitamina E și alte substanțe nutritive care hrănesc pielea din interior. Pielea devine netedă, catifelată, radiantă, iar porii sunt minimizați.

Trei dintre acizii grași conținuți, respectiv acidul capric, acidul caprilic și lauric prezintă puternice proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Ca urmare, atunci când este aplicat pe piele, uleiul de cocos protejează împotriva infecțiilor microbiene care pot pătrunde în corp prin pori. Această acțiune antimicrobiană se manifestă și atunci când este administrat intern, deoarece acizii grași stimulează imunitatea atunci când ajung în corp.

În uleiul de cocos există și o cantitate însemnată de vitamina E. Aceasta este esențială pentru refacerea pielii, formarea de țesut cutanat sănătos, protecția pielii împotriva uscării și crăpării. Deoarece prezintă importante cantități antioxidante, vitamina E protejează împotriva îmbătrânirii premature a pielii a apariției ridurilor.

Iată cum poți folosi uleiul de cocos pentru piele:

Cremă de corp hidratantă

Uleiul de cocos prezintă proprietăți hidratante deosebite și este foarte util pentru catifelarea și hidratarea pielii uscate și îngroșate. Pune un pic de ulei în palmă, freacă-ți palmele una de alta, după care aplică pe mâini, față etc.

Acesta este eficient și pentru înmuierea tălpilor îngroșate și crăpate ca urmare a frigului sau a statului în picioare pentru un timp îndelungat. După doar câteva zile de utilizare, pielea tălpilor va deveni mai moale și mai netedă. Și mâinile uscate și crăpate beneficiază de pe urma tratamentului cu acest ulei.

Exfoliant de corp

Amestecă puțin ulei de cocos cu sare, zahăr sau alt ingredient culinar cu consistență grunjoasă. Acest exfoliant permite îndepărtarea rapidă a celulelor de piele moartă, eliberarea porilor de deșeuri, dar în același timp nu irită pielea. Efectul calmant al uleiului de cocos și cel exfoliant al zahărului sau al sării lasă pielea netedă, catifelată și cu un aspect uniform.

Demachiant

Uleiul de cocos poate fi folosit și ca demachiant. Demachiantele din comerț sunt pline de substanțe chimice multe dintre ele periculoase pentru organism. Spre deosebire de acestea, uleiul de cocos poate fi utilizat fără grija unor posibile efecte secundare nocive. Acesta poate fi folosit și pentru zonele delicate, cum ar fi cea din jurul ochilor.

Luciu de buze

Gloss-ul sau luciul de buze poate fi ușor înghițit accidental. Din păcate, este plin de chimicale controversate pe care riscăm astfel să le ingerăm. Buzele se pot crăpa ca urmare a factorilor de mediu: soare, vânt, diferențe de temperatură. Uleiul de cocos hidratează excelent buzele, le catifelează și contribuie la vindecarea lor. Acesta poate fi și înghițit, fiind foarte sănătos și atunci când este consumat intern.

Cremă dermatocosmetică

Conform studiilor, uleiul de cocos poate fi util în tratarea a numeroase afecțiuni ale pielii, cum ar fi acnee, psoriazis sau eczeme. Această proprietate a sa s-ar datora proteinelor conținute. Acestea ajută la înlocuirea celulelor bolnave cu celule noi, sănătoase. Acest ulei are rol antibacterian și contribuie totodată la refacerea pielii.

Foto: Pixabay