Udatul aduce noroc

Udatul aduce noroc

Cea de-a doua zi de Paști a credincioșilor catolici este bogată în tradiții distractive, menite să atragă norocul, sănătatea și bunăstarea. Udatul sau Stropitul este un obicei care se păstrează cu sfințenie, mai cu seamă în Transilvania.

Unele dintre tradiții au fost modificate sau adaptate la societatea modernă, precum obiceiul de a stropi cu parfum rudele și prietenii vizitați în a doua zi de Paști. Obiceiul își are originea în stropitul ritualic cu apă, în a doua și a treia zi a sărbătorii, în amintirea readucerii la viață a fetei de evreu care a leșinat la aflarea veștii Învierii lui Iisus. Tradițional, feciorii stropeau cu apă fetele lunea, iar marțea feciorii erau stropiți de fete.

Polonezii sărbătoresc Lunea Udă

În a doua zi de Paști, în casele polonezilor au loc petreceri la care participă neapărat și preotul comunității, care împarte oul sfințit și binecuvântează masa. Această zi poartă numele de Lunea Udă sau Śmigus-Dyngus, căci băieții udă fetele cu apă neîncepută, în semn de belșug. Unii flăcăi au la ei un smergust, un baston confecționat din ramuri de salcie împletite, cu o panglică roșie, cu care lovesc ușor fetele, ca să aibă noroc. În schimb, fetele le oferă ouă vopsite sau încondeiate. Cojile de la aceste ouă trebuie neapărat aruncate în grădină, în straturile cu usturoi.

Udatul aduce fertilitate

Pentru maghiari, Udatul are semnificații aparte. La început, femeile și fetele erau udate cu apă proaspătă din fântână însă, cu timpul, s-a împământenit tradiția de a stropi cu parfum. Reprezentantele sexului frumos sunt stropite și bătute ușor cu biciul pentru a fi fertile, pentru a nu avea teamă de muncă și pentru a nu fi leneșe. Udătorii primesc în schimb tot felul de bunătăți specifice, pălincă, vin, ouă colorate și chiar bani.

Stropitul înseamnă distracție

Sașii și germanii practică Stropitul în a doua zi de Paști. Este un obicei dedicat tinerilor, menit chiar să întemeieze noi familii. Fetele prepară bucate alese și așteaptă băieții să vină să le stropească. Spre finalul zilei, au loc petreceri de pomină, cu mese îmbelșugate, dans și voie bună, din meniu fiind nelipsit tradiționalul lichior de ouă.

Sursa foto: en.wikipedia.org