Turtă dulce cu gem

turta-dulce-cu-gem

Nu știu de ce, dar de fiecare dată când ninge afară sau când este ger eu mă îndrept spre bucătărie și mă apuc să fac turtă dulce. De data asta am făcut turtă dulce cu gem. 

Ingrediente pentru turtă dulce cu gem:

● 250 g miere

● 125 g unt plus o lingură
● 200 g zahăr brun

● 60 ml lapte rece
● 2 lingurițe praf de copt
● 500 g făină ● 2 ouă
● 1/2 linguriță sare

● o linguriță scorțișoară
● 3 lingurițe ghimbir proaspăt ras
● o linguriță praf de nucșoară
● o linguriță praf de cuișoare
● un praf piper negru
● 400 g gem de prune
Pentru glazură:
● 100 g ciocolată

● 100 ml frișcă lichidă

1. Într-un castronel ceramic se amestecă sarea cu scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, piperul și făina. Într-o crăticioară, la foc mic, se topesc untul, mierea și zahărul. În alt vas se amestecă laptele, ghimbirul și ouăle.
2. Compoziția cu lapte se pune peste cea cu miere, se amestecă și apoi se toarnă în vasul cu făină. Se amestecă bine, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru 4 zile.
3. Aluatul se împarte în trei și se coc trei foi în tava tapetată cu hârtie de copt. Se lasă 17 minute, după care se dau la rece.
4. Se așază foile cu gem între ele pe o tavă, se învelesc apoi cu hârtie, se așază un tocător de lemn desupra  și se lasă la frigider 2 zile. Apoi, se acoperă cu glazura făcută din frișcă fiartă amestecată cu ciocolata ruptă.

Sursa foto:Shutterstock