Pe 23 și 28 octombrie, publicul este invitat la concertele din cadrul Turneului național 100 x Enescu ce vor fi susținute la Universitatea Națională de Muzică și la Muzeul Național al Literaturii Române, parteneri ai turneului.

Turneul național 100 x Enescu este un eveniment de promovare a muzicii contemporane românești. Reface, în an centenar, celebrul turneu pe care tânărul George Enescu îl iniția și susținea anual, cu mai bine de un secol în urmă, pentru a stimula creația muzicală românească.

Turneul național 100 x Enescu. Când și unde au loc concertele din București

Concertul din 23 octombrie, orele 19.00, de la Universitatea Națională de Muzică București, are loc în deschiderea stagiunii NOI DĂM TONUL a UNMB.

Concertul din 28 octombrie, orele 18.00, de la Muzeul Național al Literaturii Române, este un omagiu adus lui Liviu Dănceanu, compozitor, dar și eseist de o forță intelectuală aparte.

Intrarea este liberă.

Turneul național 100 x Enescu. Programul:

  • Dansuri românești de Béla Bartók
  • 5 of Millenium de Liviu Dănceanu
  • Octuor op. 7 de George Enescu

Instrumentiștii Bucharest Festival Orchestra care vor însufleți concertele sunt: vioară – Diana Jipa, Cristina Pașa, Tiberiu Branga, Alexandru Marian; violă – Emanuel Vots, Mădălina Penciu; cello – Bogdan Postolache, Eduard Zecheru.

Turneul 100 x Enescu Tescani_august 2018 foto Stefan NeaguSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Turneul național 100 x Enescu în an centenar

„Am gândit și pornit acest turneu acum, în an centenar, pentru că tot o sută de ani ne despart și de turneele pe care George Enescu le susținea în țară, pentru a strânge fonduri și a oferi, an de an, Premiul Național de Compoziție „George Enescu“ celor mai talentați creatori români de muzică academică. În 1918, Premiul Național de Compoziție ajunsese la a cincea ediție. Prin susținerea, cu eforturi proprii, timp de 32 de ani, a acestui Premiu, George Enescu a creat, practic, școala actuală de compoziție. Așadar, noi privim Turneul național 100 x Enescu ca pe o sărbătorire a unei nașteri.” (Cristian Lupeș)

Turneul național 100 x Enescu s-a desfășurat, până în acest moment, la Tescani, Satu Mare, Oradea, Cluj-Napoca și Onești. Urmează București, Craiova și Sibiu.

Citește și:

Sursa foto: Gabriel Fornica, Ștefan Neagu