Cine s-ar fi gândit că felul în care trage aerul în piept și apoi îl dă afară poate contribui la menținerea sănătății? Ba chiar felul în care respiri te poate ajuta să ai un abdomen plat, o siluetă armonioasă… Iată că specialiștii nu au pierdut din vedere asta și au ajuns la concluzia că buna oxigenare a plămânilor și, implicit, a întregului organism, este un adevărat panaceu. Mai mult decât atât, în România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în țara noastră.

Mai trage-ți sufletul!

Poate că ai auzit expresia asta, dar niciodată nu i-ai înțeles sensul cu adevărat. Ai observat, de la o vreme încoace, că e ceva în neregulă cu tine? Ai insomnii, te simți obosită, lipsită de vlagă, nu ai chef de nimic, nici digestia nu mai funcționează, amețești ușor… Și după ce urci chiar și numai câteva trepte, gâfâi și îți trebuie un pic să… îți tragi sufletul. Ei bine, asta e: nu respiri cum trebuie! Când organismul nu-și primește doza necesară de oxigen, îți dă de veste. Un om normal inspiră și expiră până la de 30.000 de ori în fiecare zi. Iar ritmul de viață trepidant face ca respirația să devină accelerată. Urmarea? Nu mai folosim decât o treime din capacitatea plămânilor! Astfel, nu mai primim suficient oxigen și toxinele nu se mai elimină. Pe de altă parte, dacă respirăm rar, calm, profund, beneficiem de un echilibru de invidiat. Și, dacă până la 40 de ani mai e cum mai e, de aici încolo devine chiar important să ne ascultăm inima, la propriu. Și să ne mișcăm mai mult! Căci respirația este în strânsă legătură cu ritmul cardiac. Indiferent de vârstă, ideal ar fi să mergem zilnic măcar 3 km pe jos și să completăm asta cu ore de înot, alergare ușoară sau alt sport, ocazional.

Dacă ții la tine, învață să respiri!

Știu, poate suna ciudat. Totuși, dacă respiri numai pe nas, îți privezi plămânii de sănătate. Nici să respiri doar pe gură nu e bine. O respirație corectă semnifică și buna vascularizare a creierului, fără de care oboseala permanentă și amețelile îți creează probleme. Până și sănătatea vieții sexuale are de suferit: ejacularea precoce la domni și întârzierea sau lipsa orgasmului la doamne pot fi consecințe ale unei respirații incorecte. Specialiștii spun că ar trebui să respirăm profund cam de 10 ori pe minut, ca să fim sănătoși. Or, noi facem asta de vreo 18 ori și superficial. A respira profund înseamnă să tragi aer adânc, până îl simți în abdomen, apoi să-l dai afară lent și pe tot. Cu alte cuvinte, să simți cum se umflă burta, nu pieptul, atunci când respiri.

“În prezent, apneea de somn este considerată, la nivel internațional, o problemă de sănătate publică, deprivarea de somn având consecințele devastatoare cu impact general precum accidente rutiere sau accidente aviatice. La nivel individual, somnolenţa interferă cu dificultatea îndeplinirii sarcinilor de zi cu zi, cu reducerea productivităţii şi a calităţii vieţii, iar persoanele deprivate de somn sunt mai susceptibile pentru boli cronice precum hipertensiune arterială, diabet, depresie, obezitate, cancer”, spune dr. Oana Deleanu, Președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a SRP.

Sindromului de apnee în somn de tip obstructiv la copii i se acordă o atenție medicală sporită datorită consecințelor pe care le are asupra dezvoltării, fiziologiei și funcționării adecvate. SASO la copii poate determina probleme de creștere în greutate, atât obezitate, cât și stagnare ponderală, poate avea efecte de deprimare a sistemului imun cu infecții respiratorii frecvente și otite recurente. “Atunci când, la investigațiile din timpul somnului, respectiv poligrafia cardiorespiratorie sau polisomnografia, observi opriri frecvente ale respirației cu durata de peste 10-15 secunde, însoțite de scăderi ale oxigenului, mult sub valoarea normală, este momentul în care știi că această afecțiune este reală și, nu de puține ori, chiar foarte severă”, declară dr. Mihaela Oros, Președintele Asociației pentru Tulburările de Somn la Copii și Adolescenți.

Sursa foto: sleepreviewmag.com