În primul rând, ar trebui să te gândești la întărirea sistemului imunitar, pentru a face față epidemiilor de gripă care vor veni în sezonul rece. De aceea, produsele stupului, cătina și echinaceea ar trebui să ocupe un loc de cinste. Apoi, păstrează în casă remedii care să te ajute în situații de urgență, cum ar fi febra și gripa, dar și atunci când bolile cronice se acutizează. Află de la dr. farmacist Ovidiu Bojor care sunt acestea.

Cătușnica te scapă de gripă

Cătușnica are acţiune anestezică locală, antireumatică, antispastică, astringentă, febrifugă, sedativă şi tonică. Combate colicile și gazele intestinale. Favorizează menstruația. Este recomandată mai ales ca tonic-amar, antispastic şi sedativ, în lipsa poftei de mâncare, crampe stomacale şi insomnii. Este foarte bună și în caz de răceală și gripă. Deci, un remediu ideal pentru sezonul rece. Se face infuzie dintr-o lingură de plantă uscată la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. În dozajul indicat, nu prezintă contraindicații, dar în concentrații mari este toxică. Nu se bea deloc ceai de cătușnică în timpul sarcinii.

Cimbrișorul combate tusea

Cimbrișorul de câmp este binecunoscut pentru efectul lui de a combate tusea. În plus, datorită uleiului esențial pe care îl conține, ajută la tratarea febrei și a problemelor la ficat. Are acțiune diuretică, vermifugă și antiseptică intestinală. Se prepară o infuzie dintr-una sau două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, timp de o săptămână. Tratamentul este util și în cazul enterocolitelor de origine microbiană. Nu se administrează în dispepsii și hipopepsii grave. Dozele prescrise nu trebuie depășite. Altfel, poate provoca dureri de cap.

Ardeiul iute, împotriva simptomelor reumatismului care se înrătățesc în sezonul rece

Ardeiul iute ”are acțiune vasostimulantă și rubefiantă”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Folosit ca ingredient în creme pentru uz extern, ”calmează spasmele și durerile musculare din zona umerilor, brațelor și a coloanei vertebrale. Este indicat în tratarea artritelor, reumatismului, nevralgiilor, sciaticii și a degerăturilor ușoare. Pentru uz intern, are acțiune antiseptică şi stimulează secreţiile gastrice”. Provoacă transpirația și poate fi util în caz de răceală sau gripă. Farmacistul recomandă consumul de ardei iute în doze mici ca stimulent al digestiei. Pentru uz extern, se prepară o tinctură din 20 g de ardei mărunțit și semințe la 100 ml alcool de 60°-70°. Se lasă 8 zile la macerat, după care se filtrează și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Se fac frecții cu această soluție în zonele afectate sau se îmbibă în vată și se aplică, după uscare, pe locul dureros cu ajutorul unui bandaj eleastic. Nu se aplică pe pielea lezată sau pe răni deschise.

Măghiranul, antiseptic natural

”O altă plantă de folos în sezonul rece este măghiranul. Este un bun antiviral, antiseptic, bactericid și antifungic. În plus, are efecte diuretice, hipotensive, sedative și vasodilatatoare. Este recomandat și în dureri de stomac și balonări, ca antispastic și pentru că favorizează eliminarea gazelor stomacale. Uleiul esențial de măghiran diluat este folosit, atât intern cât și extern, pentru tratarea degerăturilor, probleme de circulație periferică, astm bronșic, tuse, colici intestinale, dismenoree, dureri de cap, migrene, tensiune nervoasă, stres, insomnie, guturai, dureri musculare și ale articulațiilor. Infuzia se prepară dintr-una sau două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, după mesele principale. Nu prezintă contraindicații, dar uleiul esenţial este contraindicat în sarcină.”

Sursa foto: 123rf.com