Sigur că cele mai multe trucuri utile în casă și la bucătărie sunt legate ba de bicarbonat, ba de oțet sau de apa oxigenată, dar iată că și făina poate avea trucuri inedite și eficiente.

 

Știi deja cât de bine absoarbe făina uleiul și apa. Nu-i de mirare că o poți folosi pentru a curăța și usca încălțămintea. Trucul acesta îl știam de la bunica mea. Când te prinde ploaia și te udă leoarcă, iar pantofii se umplu de apă, îi poți usca folosind făină.

Șterge-i bine cu o lavetă din microfibră, care absoarbe bine apa, și la exterior și la interior. Problema este că rămâne umedă căptușeala și nu este bine să îi usuci forțat cu un feon sau lângă calorifer, pentru că vor deveni rigizi și te vor roade.

Mai bine presari un strat consistent de făină la interior și îi lași să se usuce până a doua zi la temperatura camerei. Este cea mai sigură și simplă soluție!

Alte trucuri inedite cu făină

Dacă se lipește capacul borcanului de dulceață sau de miere și este greu de desfăcut de fiecare dată când vrei să mănânci, ține minte acest truc simplu cu făină! Curăță capacul cu un burete umed și presară puțină făină pe margini. Data viitoare, capacul nu se mai lipește de borcan și îl vei desface mai ușor.

Mărgelele prăfuite, care și-au pierdut strălucirea și mai ales șiragurile de perle delicate pot fi curățate ușor de praf cu făină. Le pui în pungă cu un pumn de făină și le freci bine între mâini. Apoi le ștergi cu o lavetă pufoasă.

Făină curăță și uleiul de pe covor

Dacă ai scăpat ulei pe mocheta din bucătărie, presară un pumn de făină și apoi tamponează cu șervețele de masă. Făina și șervețelele vor absorbi cea mai mare parte din ulei. Apoi este suficient să speli pata cu o soluție din apă caldă și detergent de vase, iar mocheta va fi curată ca la început.

foto: Shutterstock

imagine: Libertatea pentru femei