Trucuri din subconștient pe care nici nu le bănuim

Trucuri din subconștient pe care nici nu le bănuim

Există o mulțime de reguli sociale pe care le respectăm datorită educației, dar și din instinct. De cele mai multe ori subconștientul ne dictează cum să ne comportăm în societate. Iată câteva trucuri din subconștient care ne ajută să ne cunoaștem mai bine.

 

Ce poziție adoptă cineva interesat de tine

Dacă te afli într-un grup și participi la o conversație de durată, fii atentă cine are picioarele îndreptate spre tine. Psihologii susțin că, atunci când ne interesează o persoană și stăm de vorbă cu ea, ne ținem și picioarele îndreptate către acea persoană, chiar dacă privirea este atrasă și de altele.

Se pare că nu poziția corpului este cea care te trădează, ci poziția picioarelor, iar acesta este unul din acele trucuri din subconștient care îți poate indica ce bărbat este cu adevărat interesat de tine. De asemenea, când o persoană nu este interesată de ceea ce spui, picioarele ei vor fi îndreptate spre alte direcții, nu către tine, susține Joe Navarro în cartea sa 'Ce spune fiecare trup!'.

Inconștient alegem produse la un preț mediu

Majoritatea dintre noi încercăm să facem cumpărături în mod rațional și nu alegem nici cel mai ieftin, dar nici cel mai scump produs. Încercăm în mod rațional să alegem un produs la care prețul să reflecte realitate, deși, în realitate, noi nu știm cât valorează cu adevărat acel produs. Dacă este prea ieftin, ne gândim că nu este un produs de calitate, dacă este prea scump, ne gândim că are un preț exagerat. Iar de cele mai multe ori chiar așa este.

Doar că și vânzătorii cunosc acest raționament al consumatorilor și ne prezintă la raft un produs cu un preț mediu, încadrat de unele ieftine și altele mai scumpe. Astfel, ei asigură vânzarea accelerată a produsului cu preț mediu, care le aduce oricum mai mult profit decât un produs super scump.

Bărbații nu cer aproape niciodată indicații

Noi, femeile, știam asta! Bărbații nu cer niciodată sfaturi, detalii și indicații. Dacă se rătăcesc, încearcă să își găsească singuri drumul. Dar iată că un studiu realizat de psihologul american Mark Goulston confirmă această teorie.

Femeile nu au nicio problemă să ceară indicații, în schimb bărbații nu o fac pentru că nu vor să pară incompetenți, vulnerabili sau umili.

Trucuri din subconștient

Nimeni nu servește ultima felie de pizza sau ultima prăjitură

Sigur că există și excepții, dar, în general, într-o companie cu persoane educate, nimeni nu se atinge de ultima bucată de pizza sau de ultima bomboană. Acest lucru contravine totuși naturii umane, spun psihologii. În mod normal, cu cât este mâncarea mai puțină, cu atât instinctul nostru ar trebui să ne spună să profităm și să luăm și ultima bucată. De aceea, în multe reclame se folosește parafraza 'ediție limitată'.

Știm de la părinți că nu este frumos să luăm ultima bucată, dar se pare că mai există un motiv bine ascuns în subconștientul nostru. Psihologii Daniel Effron și Dale Miller de la Universitatea Stanford susțin că ne ferim de ultima felie de pizza, când suntem în compania mai multor colegi, pentru că în subconștientul nostru credem că nu avem dreptul la ea. Ba chiar îl privim cu ochi critici pe cel care are curajul să ia ultima felie de pizza.

Gesticulăm adesea când vorbim

Dacă nu lucrăm ceva cu mâinile în timp ce discutăm cu cineva, invariabil începem să gesticulăm. Și este ceva firesc, unul din acele subtile trucuri din subconștient care ne definește personalitatea.

Profesorul Andrew Bass de la Universitatea Cornell consideră, însă, că gesticularea face parte din evoluția noastră ca specie. Nu putem comunica verbal fără să gesticulăm. Un gest cât de mic și rezervat și tot facem, indiferent de interlocutori sau de subiectul conversației.