Trucuri bine ascunse din industria alimentară!

Trucuri bine ascunse din industria alimentară!

Coloranții, aditivii dubioși sau aromele artificiale nu mai sunt un secret pentru nimeni. Trebuie doar să citim cu atenție etichetele produselor și să alegem alimente, sucuri sau dulciuri cât mai bune și sănătoase. Cu toate acestea, industria alimentară mai are multe secrete față de consumatori.

 

Ce înseamnă de fapt 'fără grăsimi' sau 'conținut scăzut de grăsimi'

Fii foarte atentă când cumperi biscuiți, iaurturi sau produse pe bază de carne pe a căror etichetă vezi mențiunea ' conținut scăzut de grăsimi'. De obicei, în industria alimentară, acest lucru ascunde un adaos de zahăr, de făină sau de carbohidrați, care compensează lipsa grăsimilor pentru a păstra un gust apetisant.

Testul șervețelului pentru sucurile din fructe

Dacă vrei să afli cât de 'natural' sau nu este un suc de fructe din comerț, poți face testul șervețelului. Folosește un șervețel umed, spală-l bine cu apă de soluția dezinfectantă, apoi pune-l în paharul cu suc de fructe. Textura din fibre de bambus a șervețelului va reține cea mai mare parte a colorantului. Dacă devine dintr-o dată prea galben sau prea roșu, deja știi cam cât colorant s-a pus în suc.

Aditivii care produc hiperactivitate

Până nu de mult dădeam vina pe zahăr și pe ciocolată că îi face pe cei mici mai activi și mai greu de stăpânit. De curând, mai multe teste realizate în America și Australia au demonstrat cu nu doar zahărul este de vină, ci și aditivii din dulciuri. Coloranții artificiali precum Galben 5, Galben 6 sau Roșu 40, precum și benzoatul de sodiu care ajută printre altele la fixarea culorilor produc hiperactivitate.

Unele fructe sunt acoperite cu un strat fin de ceară

Merele, perele, chiar și strugurii mari, cu boabele perfecte, pot fi acoperite cu un strat foarte fin de ceară, să reziste mai bine la transport și să nu fie atacate de insecte. Ai grijă să le speli cu apă caldă, dacă par prea lucioase. Este unul din trucurile folosite pe scară largă în industria alimentară.

Testul maionezei

Pune o picătură de iod peste o linguriță de maioneză din comerț și amestecă bine. Dacă va căpăta o nuanță mov, e plină de aditivi și amidon, ceea ce nu e deloc bine pentru silueta și sănătatea ta. Dacă iodul se separă de maioneză, iar aceasta își păstrează nuanța ei galbenă, atunci e făcută din ingrediente naturale.

Untul de calitate se testează cu apă fierbinte

Mulți producători de unt mai adaugă și grăsimi vegetale de slabă calitate, apoi aromă de unt natural, să pară cât mai convingător. Dar îl poți testa simplu acasă, într-un bol cu apă fierbinte. Dacă untul se dizolvă complet, e unt bun, făcut din lapte și smântână. Dacă nu se dizolvă, atunci e mai degrabă o margarină dubioasă.

sursa foto: www.123rf.com