Tratamentul sclerozei multiple de ultimă generație reduce riscul de dizabilitate

tratamentul sclerozei multiple
Tratamentul sclerozei multiple beneficiază de îmbunătățiri semnificative. Un nou medicament reduce riscurile de dizabilitate ale celor care suferă de această boală. La nivel global, peste 100.000 de pacienţi au fost trataţi până acum cu acest medicament.
În aceste zile, se desfășoară, la Philadelphia, în Statele Unite ale Americii, cel mai mare eveniment ştiinţific mondial dedicat afecţiunilor neurologice. Este vorba despre a 71-a ediţie a Întâlnirii Anuale a Academiei Americane de Neurologie (AAN).  Cu această ocazie, compania Roche a prezentat date pe termen lung, cu privire la ocrelizumab. Este un medicament care a dovedit o reducere semnificativă a riscului de progresie a dizabilităţii la pacienţii cu scleroză multiplă primar progresivă. Cu cât tratamenul sclerozei multiple este început mai devreme, cu atât rezultatele sunt mai bune.

În ce constă tratamentul sclerozei multiple

Noul medicament parte din tratamentul sclerozei multiple, este inclus in Romania pe lista de medicamente compensate. Totuși, pacienții nu pot beneficia de el până cand nu sunt îndepliniţi toţi ceilalţi paşi necesari pentru compensarea condiţionată (semnarea contractului cost-volum şi publicarea deciziei în Monitorul Oficial).

Datele arata o reducere semnificativă a riscului de progresie a dizabilității. La nivel global, peste 100.000 de pacienţi au fost trataţi până acum. Medicamentul este prima şi singura terapie cu administrare o dată la şase luni. Și este indicat atât pentru scleroza multiplă recurent remisivă, cât şi pentru tratamentul sclerozei multiple primar progresive.

Medicamentul a primit decizie de neincludere în lista de compensate din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale pentru forma primar progresivă a bolii, pentru care datele prezentate de AAN au dovedit reducerea semnificativă a riscului de progresie a dizabilităţii.

 

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multiplă este o boală inflamatorie în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și măduva spinării sunt deteriorate. Această deteriorare afectează capacitatea sistemului nervos de a comunica, producând o plajă largă de semne și simptome, incluzând handicapuri fizice, mentale și uneori probleme psihice.

Deşi în România scleroza multiplă este o boală rară – cu o prevalenţă de 38,3 cazuri la 100.000 locuitori – boala rămâne cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr, vârsta medie a pacienţilor la momentul diagnosticării fiind de 37 de ani.

În ţara noastră, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, 70% fiind femei. Dintre aceștia, circa 5.000 au accesat sistemul public de sănătate, având așadar boala activă. În fiecare an, în România sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, iar 74 de pacienţi pierd lupta cu boala.

Un pacient cu scleroză multiplă  trăieste, în medie, cu circa 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă, iar numărul total de ani de productivitate pierduți din cauza dizabilității de către pacienții cu scleroză multiplă din România este de 2.595, cu un cost de productivitate indirect de aproximativ 100 milioane RON (22 milioane EUR).

Sursa foto: Roche