Tratamentul cancerului implică reguli stricte, dar ușor de urmat

tratamentul cancerului

Tratamentul cancerului nu este ușor de suportat. Cum nici un astfel de diagnostic nu ne poate lăsa indiferenți, chiar dacă știm că boala se poate trata. De aceea, e bine să ținem cont de sfatul specialistului în care avem încredere.

Diagnosticul cancer' tulbură viețile tuturor celor care se confruntă cu această afecțiune. Potrivit estimărilor, se va atinge un număr de 24 de milioane de îmbolnăviri, la nivel mondial, în 2035. Bolnavi, membri ai familiei, personal medical, cu toții fac echipă pentru a învinge, trata și trece peste toate aspectele neplăcute ale bolii. Iar fiecare zi aduce vești bune de pe frontul luptei în tratamentul cancerului. Apar terapii noi, efecte adverse tot mai puține, șanse crescute de vindecare. Și sporește tot mai mult conștientizarea importanței prevenției.

Specialistul dictează tratamentul cancerului

5 elemente trecute în revistă de medicul primar oncolog Bogdan Gozman – membru al Societății Europene de Oncologie medicală, și coordonatorul echipei spitalului Onco Card – sunt esențiale în a depista și trata cu succes cancerul. Iată care sunt:

1.Depistarea precoce este de luat în calcul pentru a crește șansele de vindecare.

Majoritatea formelor de cancer pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente. De exemplu, în cancerul mamar, depistarea și tratarea bolii în stadiul I înseamnă o supraviețuire la 5 ani de peste 90-95%. În timp ce în stadiul III, aceasta scade la 50-60%. Deci este vorba de o diferență foarte mare.', remarcă medicul Bogdan Gozman.

2.Evitarea tratamentelor alternative, care nu sunt dovedite ca fiind eficiente prin studii științifice, este imperativă.

Dr. Bogdan Gozman

Există în continuare o reticență a pacienților față de tratamentele oncologice din teamă, informații insuficiente despre beneficiile și reacțiile adverse, iar toate acestea îi fac să recurgă la tratamente alternative' care, din păcate, sunt ineficiente (potrivit Agenției americane a medicamentului – FDA) și nu au niciun suport științific.', completează specialistul.

3.Abordarea fiecărui caz de către o echipă complexă de specialiști

Este o a treia condiție esențială pentru a crește șansele de vindecare în cancer . În prezent, tratamentele oncologice sunt extrem de complexe. Există numeroase opțiuni terapeutice, de multe ori cu eficiență apropiată, dar nu egală. Părerea mea este că întrunirea unei comisii oncologice este obligatorie pentru luarea celei mai bune decizii pentru pacient și stabilirea secvenței terapeutice optime.', adaugă dr. Gozman.

4.Evitarea factorilor de risc

Este a patra măsură importantă. Și poate fi hotărâtoare în prevenția și tratarea cancerului. De altfel, se estimează că până la 50 la sută dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos.

Există un consens internațional promovat de diverse organizații mondiale de sănătate potrivit cărora evitarea fumatului, alcoolului, noxelor, a sedentarismului și obezității, alimentația echilibrată, vaccinarea anti-hepatită B și HPV reduc riscul de cancer.', enumeră medicul oncolog situațiile periculoase, decisive în cancer.

5.dezvoltarea terapiilor de ultimă generație

Nu în ultimul rând, specialiștii remarcă terapiile moderne. Care cresc gradul de personalizare a tratamentului și implicit, pe cel al reușitei.

Tendința în oncologie este de a introduce în tratamentul formelor de cancer medicamente moderne. Este așa-numita terapia moleculară'. Care e foarte diferită ca mecanism de acțiune față de citostaticele clasice. Și de multe ori, mult mai eficientă. Trebuie să amintim și progresele mari înregistrate în medicația adjuvantă chimioterapiei. Care combate sau atenuează reacțiile adverse cum ar fi grețurile, deprimarea sistemului imunitar, anemia.', concluzionează directorul medical Onco Card.

Sursa foto: 123rf.com