Tradiții de Anul Nou chinezesc

Tradiții de Anul Nou chinezesc

Ținem la predicțiile lor zodiacale, punem preț pe stilul lor de viață, le apreciem mâncarea și medicina tradițională. Mulți ne sunt concetățeni. Prin urmare, ar cam fi cazul să facem cunoștință și cu tradițiile lor. Pe 8 februarie, începe Anul Nou chinezesc, iar pregătirile sunt în toi.

Potrivit calendarului chinezesc, anul acesta este al Maimuței de foc. De milenii, chinezii respectă obiceiurile calendaristice cu strictețe. Curios este că, spre deosebire de restul lumii, anii lor pot avea fie 12, fie 13 luni, luna în plus introducându-se la fiecare ciclu de 7 ani.

Ziua iluminării e urmată de Masa Reîntregirii

An de an, în cea de-a opta zi a ultimei luni din calendar, se celebrează cu fastul cuvenit festivalul sacrificiului. Este momentul sărbătoririi recoltei strânse de-a lungul anului și poartă numele de Ziua Iluminării. La fel cum orice sărbătoare, la oricare popor, e însoțită de bucate speciale, așa este și la chinezi. Iar felul tradițional dedicat acestei zile este o fiertură de orez cu fasole, mazăre, mei, semințe și fructe uscate. Ține de o legendă budistă, potrivit căreia un viteaz plecat de acasă la luptă, a leșinat pe drum din cauza oboselii și a foamei. A fost salvat de o ciobăniță, care l-a hrănit cu terci din orez cleios și semințe. Până la Revelion, ca și pe la noi, gospodinele fac casa lună de curățenie și aruncă toate vechiturile, în vreme ce bărbații se ocupă de cumpărături. Festinul din seara de Anul Nou chinezesc se numește Masa Reîntregirii. Toţi membrii familiei se strâng acasă, în jurul mesei. Meniul e bogat, cu cel puțin 10 feluri copioase, dintre care nu lipsesc peștele și brânza de soia, aducătoare de bogăție.

Sursa foto: hdimagelib.com