Ții post? Atenție mare la pateul vegetal! Uite ce pericole ascunde!

pate

Suntem în plin post, iar în această perioadă, pateul vegetal e o opțiune măcar la micul dejun. Însă e, oare, o opțiune sănătoasă?

Un studiu recent realizat în România pe 23 de tipuri de pateu vegetal de la mai multe branduri a arătat că toate conțin E-uri, de la 3 la 12, în funcție de brand.

Astfel, din cele 23 de produse (SC Scandia Food SRL (Bucegi), Glina SA (Mandy), Orkla Foods România (Ardealul), Carrefour România SA, Auchan România SA, Metro Cash&Carry România SRL (Aro), SC Mega Image SRL (365), 95.65% conțin E407 (sau caragenanul), 91.30% conțin monoglutamatul de sodiu E621) și 69.56% au ascorbat de sodiu (E301).

Cei mai mulți aditivi (12) au Auchan pastă vegetală tartinabilă 200 gr și Bucegi pate vegetal clasic 120 gr.

Per total, 39.13% dintre produsele studiate în cadrul studiului InfoCons au în componență 10 sau mai mulți aditivi alimentari.

La polul opus, cu 3 E-uri, se află Ardealul pate vegetal cu ciuperci 100 gr și Ardealul pate vegetal cu măsline 100 gr.

Vezi mai jos câți aditivi au pateurile de la diferite branduri:

pateuri continut Euri

Din studiu a mai reieșit că 91.30% dintre produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g.

În ceea ce privește caloriile, acestea se situează între 167 și 286 de kcal/100g, în funcție de brand.

O altă concluzie a studiului e că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. Cantitatea de glucide se situează între 3,3-8g la produsele studiate, iar cantitatea de grăsimi variază între 13,6g și 28,9g.

În plus, unele produse prezintă și cantități de zaharuri de până la 1,60g.

Numai două produse nu prezintă acizi grași saturați în componența lor (Auchan pastă vegetală 200g, Auchan pastă vegetală cu ciuperci 200g).

Conținutul de sare

O altă problemă este și conținutul de sare. 95.65% dintre produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Asta, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Produsul cu cea mai mare concentrație de sare este Mandy pate vegetal cu măsline 200 gr, urmat de Ardealul pate vegetal cu ardei 100 gr și Mandy pate vegetal cu ardei gras 120 gr.

Vezi mai jos cantitatea de sare conținută în funcție de brand:

pate continut de sare

Vezi și E-uri bune care NU sunt un PERICOL pentru consum

Citește și: