Tigva sau tărtăcuța, un simbol plin de noroc în cultura japoneză

Tigva sau tărtăcuța, un simbol plin de noroc în cultura japoneză

Tigva sau tărtăcuța ornamentală sub formă de sticlă este pentru noi un simplu dovleac. Uneori poate fi păstrat drept decor de toamnă, iar dacă are pulpa dulce o folosim la plăcintă. Dar în cultura japoneză, tigva are cu totul alte semnificații și este un simbol plin de noroc.

 

În limba chineză, această tărtăcuță alungită, sub formă de sticlă, poartă numele de 'hulu'. Particula 'hu' înseamnă pază sau paznic, dar și protecție divină, un fel de binecuvântare, cum am spune noi românii.

În vremurile antice, în Japonia sau China, mamele prindeau câte o astfel de tărtăcuță bine uscată și goală de spinarea copiilor foarte mici. În cazul în care aceștia cădeau în apă, hulu îi ținea la suprafață. Poate că este doar o poveste din folclorul asiatic, dar are farmecul ei, iar tigva este considerată un simbol plin de noroc.

Diverse întrebuințări practice, dar și mistice

Este uimitor câte întrebuințări i-au dat japonezii acestei tărtăcuțe. Lăsată să se usuce bine, coaja ei devenea rezistentă la apă și puteau ține lichioruri, vin de orez sau apă când plecau la drum lung, dar și leacuri din plante medicinale.

Mulți călugări aveau darul vindecării și studiau de mici plantele de leac, otrăvurile și licorile magice. Ba chiar foloseau formule magice speciale să captureze în interiorul tărtăcuțelor vrăjite spiritele rele care dădeau târcoale caselor.

De aceea, și oamenii de rând au adoptat tărtăcuțele hulu și le agățau de pereții caselor, la intrare, eventual pline cu poțiuni magice, să țină sărăcia și relele departe de familiile lor.

Un simbol plin de noroc, fertilitate și bogăție

Tărtăcuța era ținută în casă și datorită faptului că ea reprezenta fertilitatea. Având multe semințe, acest dovleac era considerat deosebit de prolific și un semn al bunăstării. Tinerii care se căsătoreau își doreau în primul rând băieți și considerau că influențele bune ale acestui dovleac-simbol i-ar ajuta să facă mai repede copii sănătoși de parte bărbătească.

Tărtăcuța și forma cifrei 8

Cele mai frumoase tărtăcuțe din această specie, sub formă de sticlă sunt cu totul deosebite și au forma cifrei 8. În cantoneză, această cifră se pronunță 'fatt' ceea ce înseamnă 'a prospera'. Datorită asemănării cu cifra 8, tărtăcuța este considerată în casele japonezilor și ale chinezilor un obiect de bun augur, un simbol plin de noroc și o pavăză împotriva ghinioanelor și pierderilor.

Tărtăcuța este totodată un simbol al sănătății și al armoniei, ea semnificând armonia dintre cer și pământ, prin cele două segmente rotunde. Toamna, când se coc aceste tărtăcuțe merită să păstrezi câteva în casă, să fie de bun augur!

foto: Shutterstock