Fonta, demodată, dar încă bună

Tigăile și oalele din fontă nu mai sunt deloc atrăgătoare și nu se mai potrivesc în bucătăriile noastre moderne. Cu toate acestea, fonta rămâne unul dintre cele mai bune și sănătoase materiale pentru gătit. Vasele din fontă sunt mai ieftine, sunt foarte rezistente, fiind aproape imposibil de spart, și distribuie căldura uniform. Întreținute în mod corect, ca să nu ruginească, și unse bine înainte de folosire, ele nu lipesc mâncarea. Datorită grosimii materialului, în fontă alimentele se coc mai lent, ceea ce este și mai sănătos, și mai gustos.

Oțelul inoxidabil, doar pentru vase de calitate

Dure și rezistente, vasele din oțel inoxidabil sunt o alegere bună, la un preț modest. Dar este important ca inoxul să fie de cea mai bună calitate. Un alt avantaj este acela că particulele de oțel inoxidabil nu trec în mâncare, așa cum se întâmplă cu aluminiul sau cuprul. Între dezavantaje se numără faptul că inoxul nu coace rapid și nici nu încălzește mâncarea uniform, de aceea se recomandă vasele mai scumpe, la care se folosește un miez de cupru pentru o mai bună conductivitate.

Cuprul și aluminiul, pro și contra

Vasele din cupru de calitate sunt scumpe, cele din aluminiu sunt foarte ieftine, dar nici unul dintre aceste două metale nu reprezintă o alegere prea bună. La temperaturi mari, ambele metale difuzează în mâncare, ceea ce poate avea consecințe nedorite asupra sănătății, dacă sunt folosite pe termen îndelungat. Și cuprul, și aluminiul trec ușor în alimentele acide și alcaline precum sosurile de roșii sau preparatele cu brânză.

Ceramică sau teflon?

Ambele materiale sunt folosite azi drept înveliș pentru vasele din metal și reprezintă cele mai bune soluții să nu se lipească și să nu se ardă mâncarea. Teflonul este cel mai bun material antiaderent, însă conține doi compuși considerați cancerigeni, și anume PTFE și PFOA. Cei doi compuși, însă, se eliberează doar la temperaturi de peste 260°C, pe care nu le atingem când gătim o simplă mâncare la flacăra aragazului. Ceramica nu eliberează nici un gaz toxic, oricât de mare ar fi temperatura din cuptor, în schimb, și este o alternativă mult mai bună la vasele cu înveliș din teflon.

sursa foto: 123rf.com