Taurina, beneficii și efecte adverse pentru organism

Taurina, beneficii și efecte adverse pentru organism

Taurina este un compus organic important pentru corp. Are rol-cheie în numeroase procese biochimice, inclusiv cele ale sistemelor nervoase și cardiovasculare. Află mai multe detalii despre rolul taurinei.

Suplimentele de taurină sunt recomandate anumitor persoane, în funcție de obiectivele lor specifice de sănătate și de condițiile medicale, dar este important să se înțeleagă detaliile dozării și efectele potențiale.

Despre taurină

Taurina este un compus organic critic găsit în țesuturile animale și în intestinul gros al oamenilor, printre diferitele sisteme de organe.

Acesta joacă un rol-cheie în numeroase procese biochimice, inclusiv cele ale sistemelor nervoase și cardiovasculare.

Taurina este cerută de creier, ochi, țesut muscular și inimă pentru funcționarea normală, motiv pentru care suplimentarea taurinei este atât de importantă.

Acest acid, care posedă o grupare amino, nu este, din punct de vedere tehnic, un aminoacid. Acesta este adesea clasificat ca un aminoacid neesențial, precum și un acid sulfonic.

În timp ce o cantitate adecvată de taurină este consumată în mod obișnuit într-o dietă sănătoasă, suplimentarea este adesea recomandată persoanelor cu afecțiuni cardiace sau diabet.

Sursele dietetice ale acestui compus includ carnea, peștele și laptele, ceea ce face dificil pentru vegetarieni și vegani să primească cantități adecvate.

Cu toate acestea, consumarea de surse complete de proteine, cum ar fi soia, hrișcă, quinoa și semințele de cânepă, pot furniza aminoacizii de bază din care taurina poate fi sintetizată în organism.

Polenul de albine și 4 beneficii pentru fertilitate

Taurina – Beneficii pentru sănătate

Cele mai impresionante beneficii pentru sănătate ale acestui compus includ următoarele:

– Tratamentul bolii Parkinson

– Îmbunătățirea performanțelor sportive

– Prevenirea bolilor cardiace

– Reducerea riscului de diabet zaharat

– Pierdere în greutate

– Prevenirea sindromului metabolic

– Scăderea bolii parodontale

– Îmbunătățirea creșterii musculare

Boala cardiovasculară

Acest compus este capabil să mențină nivelurile de potasiu și alți electroliți din organism, care pot îmbunătăți tensiunea arterială.

Astfel, sunt prevenite simptomele de ateroscleroză, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, precum și boli cardiace coronariene.

Acest lucru este în plus față de reducerea potențială a nivelului total de colesterol.

Boala Parkinson

Cercetările au arătat că, atunci când oamenii au niveluri adecvate sau ridicate de taurină în sistemul lor, este posibilă regenerarea celulelor neurale.

Acest lucru poate ajuta la inversarea sau atenuarea efectelor anumitor boli neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson.

Pierdere în greutate

Scăderea nivelului de grăsime din sânge și ajutarea organismului în tratarea excesului de glucoză din sânge sunt două dintre cele mai bune proprietăți ale acestui compus.

Astfel, aceasta poate contribui la eficientizarea procesului de scădere în greutate și de ardere a grăsimilor.

Alergia de toamnă se poate preveni în 8 pași

Sindromul metabolic

Prin scăderea riscului de diferiți factori de risc pentru sindromul metabolic, incluzând obezitatea, tensiunea arterială crescută și diabetul zaharat, suplimentarea cu acest compus poate fi o mare măsură de prevenire a sindromului metabolic.

Boala parodontală

Legătura dintre radicalii liberi, inflamația cronică și boala parodontală este bine cunoscută, dar suplimentarea cu taurină a fost legată de o mai bună sănătate în cavitatea bucală și de un risc mai scăzut de boală parodontală.

Performanță sportivă

Acest compus organic a devenit un supliment de antrenament foarte popular, deoarece este cunoscut pentru a permite mușchilor să lucreze mai mult, mai sigur și mai eficient.

Acest lucru înseamnă că antrenamentele vor avea rezultate mai bune, iar timpul de recuperare va fi mai scurt.

Funcție imunitară

Având niveluri adecvate de taurină în organism, poate ajuta sistemul imunitar să-și reglementeze acțiunile.

Astfel, organismul este mai puțin probabil să experimenteze reacții alergice și alte cheltuieli de energie inutile.

Creșterea musculară

Acest supliment este cunoscut pentru a ajuta la diferențierea musculaturii scheletice, iar mai târziu în viață, având niveluri adecvate vă poate ajuta să vă dezvoltați și să vă întăriți mușchii mai eficient, devenind astfel un aditiv popular pentru culturisti și halterofili.

Diabet

Prin îmbunătățirea integrității nervoase în organism, suplimentarea cu acest compus este cunoscută că ajută la prevenirea neuropatiei diabetice.

În plus, taurina are proprietăți asemănătoare insulinei, ajutând astfel la reglarea nivelurilor de glucoză.

Infecția urinară – ce este, simptome și tratament

Taurina – Dozaj

Dacă medicul vă recomandă să creșteți nivelul de taurină prin suplimente, majoritatea experților sugerează că consumați mai puțin de 3.000 de miligrame pe zi.

La acest nivel, corpul va fi capabil să proceseze și să elimine orice exces de taurină fără efecte secundare negative.

Totuși, excesul poate duce la efecte secundare nedorite și potențial periculoase.

Taurina – Efecte secundare

Taurina rămâne unul dintre cei mai importanți compuși organici din organism.

Există unele efecte secundare potențiale atunci când se consumă o cantitate excesivă, cum ar fi complicațiile cu sarcina și agravarea anumitor tulburări ale sistemului nervos.

Tulburare bipolară

Studiile au constatat că utilizarea regulată sau extinsă a acestui compus poate agrava simptomele tulburării bipolare, chiar dacă în cantități moderate, poate avea un efect atenuant asupra acestei afecțiuni.

Sarcina

Unele dintre cele mai populare suplimente de taurină conțin și alte ingrediente active, inclusiv cafeina.

Acestea pot prezenta un risc femeilor însărcinate sau care alăptează, astfel încât acești indivizi ar trebui să evite utilizarea acestui aminoacid.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto