Ce faci când tatăl copilului tău nu vrea să plătească pensie alimentară

Tatăl copilului tău nu vrea să plătească pensie alimentară. Iată ce poți face

A divorțat de tine, dar a uitat și că are un copil. Ori vrea dreptul la vacanțe și weekend-uri împreună cu micuțul, dar nu și să plătească pentru întreținerea lui. Află ce te sfătuiește avocatul să faci când tatăl copilului tău nu vrea să plătească pensie alimentară.

Ar fi bine să cunoști drepturile pe care le are copilul tău și să lupți pentru ele. Poți obține pensia alimentară chiar dacă tatăl nu vrea să plătească. Neplata pensiei de întreținere este considerată infracțiune de abandon, spune Legea.

Citește și: Tatăl, neimplicat în viața copilului

Tatăl copilului tău nu vrea să plătească pensie alimentară. Poți să faci ceva în privința asta

Multe mame nu știu acest lucru și cred că sunt la mila fostului soț, care nu vrea să plătească pensie alimentară. Altele tremură de teama că, dacă-l vor da pe tată în judecată, riscă să piardă custodia copilului. În alte cazuri, părinții nu au fost niciodată căsătoriți sau micuțul nu este recunoscut în acte. 'Indiferent de situație, minorul are dreptul să obțină întreținere de la tatăl său', spune lector univ.dr., avocat-mediator Gabriela Gyongy Mihuț.

'Copilul care nu a fost recunoscut de tatăl său poate obține pensia de la acesta doar în situația în care în prealabil a obținut o hotărâre de recunoaștere a paternității'. Dacă ești într-o astfel de situație, informația te face mai puternică. Apoi, ai nevoie de perseverență și de nervi tari. Cel mai bine ar fi să-ți folosești și puterea de convingere și diplomația, pentru a rezolva lucrurile pe cale amiabilă. Ați mai putea ca, în loc să mergeți la Tribunal să apelați la un mediator pentru a rezolva divergențele dintre voi.

Citește și: „După 30 de ani, tatăl meu vrea să ia legătura cu mine!'

Tatăl copilului tău nu vrea să plătească pensie alimentară. Iată ce poți face

'Ambii părinți sunt obligați să vegheze și să contribuie la creșterea și educarea minorului și să-i asigure locuinta, prevede codul civil și L.272/2004, privind drepturile copilului', ne lămurește specialistul, care adaugă: 'atunci când tatăl refuză să platească pensia de întreținere, mama are posiblitatea să demareze în Instanță acțiunea pentru stabilirea pensiei de întreținere. În România, oamenii nu cunosc legea și au o concepție gresită că părintele care nu câștigă custodia poate fi obligat doar la plata pensiei de întreținere.

Pentru mulți, pare firesc ca bărbatul să nu-și asume obligații, dar să aibă dreptul la vizite. Legea spune însă că părinții au drepturi și obligații egale. Astfel că nu este în regulă ca părintele la care minorul are domiciliul să suporte tot greul creșterii acestuia. De aceea, dacă se află în această situație, mama poate cere în instanță împărțirea obligațiilor cu tatăl. Alături de pensia de întreținere, mai poate solicita și obligarea lui să participe la creșterea și educarea micuțului printr-o serie de alte activități: vizite, cumpărare de rechizite, ducerea acestuia la școală și altele.'

Citește și: Ce faci când soacra vrea să vă supervizeze finanțele

Tatăl copilului tău nu vrea să plătească pensie alimentară. Executarea silită

'Dacă bărbatul decide să nu platească pensia de întreținere stabilită prin hotărâre judecatorească, mama poate recurge la executarea silită a tatălui și la formularea plângerii penale pentru nerespectarea hotărârii judecatorești, respectiv plângere penală pentru abandon de familie', spune Gabriela Gyongy Mihuț. Pentru a avea câștig de cauză, 'trebuie să formulezi o cerere de chemare în judecată. Aceasta se depune la judecătoria de la domiciliului minorului. Pensia se va acorda în cuantum de ¼ din veniturile pârâtului pentru un copil, 1/3 pentru doi copii și 1/2 din venituri pentru trei sau mai mulți copii. La calculul pensiei de întreținere se ia în considerare nu numai venitul salarial ci orice alte venituri, chiar dacă acestea sunt în natură. De exemplu: vânzări de recolte, dividendele obținute de la societăți comerciale, chirii, etc.'

Citește și: E hotărâtă să-l distrugă pe Brad Pitt! Angelina Jolie a depus o nouă plângere împotriva lui și îl cheamă din nou în instanță

Tatăl copilului tău nu vrea să plătească pensie alimentară. Medierea, soluția cea mai bună

dr. avocat -mediator Gabriela Gyongy Mihuț, email office.cisdr@gmail.com

dr. avocat – mediator Gabriela Gyongy Mihuț, email office.cisdr@gmail.com

'Pensia de întreținere poate fi stabilită și printr-un acord de mediere, pe care îl recomand atunci când este posibil. Astfel, nu mai este nevoie să treci prin chinurile unei judecăți la tribunal. În acest scop, vei contacta un mediator profesionist care îl va invita și pe tatăl copilului la mediere. Dacă părțile ajung la un acord, se va întocmi acordul de mediere care va fi depus la instanța de judecată în vederea validării acestuia. Acordul de mediere validat este titlu executoriu și poate fi pus în executare silită. Durata medierii și a obținerii hotărârii judecatorești este de maximum una-două luni, în timp ce judecata normală poate dura între 6 luni și 8 luni'.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com