Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 175 g biscuiți
    sfărâmicioși, simpli sau cu cacao
  • 50 g unt topit
  • Pentru sosul caramel:

  • 100 g zahăr brun
  • 100 g zahăr pudra
  • 60 g unt
  • 5 linguri apă
  • 2 linguri lapte
  • Pentru umplutură:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g ricotta
  • 150 g zahăr
  • 4 ouă
  • 100 g nuci măcinate
  • sucul a două lămâi
  • esență de vanilie
  • Pentru servit:

  • nuci
  • 1. Pentru bază, se topește untul,
    se amestecă bine cu biscuiții mixați
    mărunt și se pune amestecul
    într-o formă de tort cu pereți
    detașabili, tapetată cu hârtie
    de copt. Se coace 8 minute, se
    scoate și se lasă la răcit.
    2. Pentru umplutură, se mixează
    ricotta, se adaugă zahărul și
    mascarpone, se amestecă, se
    pun ouăle, sucul de lămâie,
    nucile și vanilia, se amestecă și
    se așază peste stratul de biscuiți
    copt. Se dă din nou la cuptor
    pentru o oră. Apoi, se lasă la
    frigider pentru 3 ore.
    3. Pentru sosul caramel, se pun
    pe foc untul cu zahărul brun.
    Se amestecă încontinuu și,
    odată untul topit, se adaugă
    laptele, amestecând mereu și
    apoi adăugând apa, lingură cu
    lingură. După ce s-a obținut o
    cremă omogenă, se trage de pe
    foc, se pune zahărul pudră, se
    amestecă și se lasă la răcit.
    4. Se scoate tarta de la frigider,
    se toarnă sosul caramel, se
    pun nucile și se lasă puțin să se
    închege. Se dă din nou la rece
    până la servire.

    Sursa foto: Shutterstock