Surse naturale de vitamina C. Nu e nevoie să mai mergi la farmacie!

Surse naturale de vitamina C: Măceșul

Nu mai găsești vitamina C la farmacie? Fructele și legumele sunt, totuși cea mai bună sursă de vitamina C. Iată care sunt cele mai importante surse naturale de vitamina C. Consumă-le și tu cât mai des.

Consumând aceste surse naturale de vitamina C, putem să ne facem necesarul zilnic din această vitamină. Vitamina C are un important rol în reducerea colagenului, previne apariția ridurilor și dă strălucire tenului. Unele din cele mai bune surse naturale de vitamina C sunt fructele și legumele proaspete precum roșiile, căpșunele, zmeura, coacăzele, citricele, varza, pătrunjelul, cartofii noi și ardeii sunt bogate în vitamina C.

Cantitatea zilnică recomandată de vitamina C pentru adulți este:

  • 90 de miligrame (mg) pentru bărbați
    75 mg pentru femei
    85 mg pentru femeile însărcinate
  • 120 mg în perioada alăptării
    un supliment de 35 mg pentru persoanele care fumează

Unii experți consideră că oamenii ar trebui să consume mult mai mult decât cantitatea recomandată zilnic pentru o sănătate bună. Studiile medicale sugerează că 200 mg pe zi este o cantitate optimă pentru majoritatea adulților. Aceasta poate fi obținută din surse naturale de vitamina C.

O porție din oricare dintre alimentele de mai jos conține mai mult de 20 la sută din valoarea recomandată zilnic de vitamina C. Acest lucru face ca aceste alimente să fie „excelente' surse de vitamina C.
Următoarele 20 de alimente sunt printre cele mai bogate surse de vitamina C:

Gătitul afectează vitamina C?

Gătitul poate reduce cantitatea de vitamina din fructe și legume. Pentru a pierde cea mai mică vitamina C, consumă-le crude. Dacă este necessar să le prepari, fierbe-le la abur sau la microunde.

Citește și: Antibiotice naturale recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor

Surse naturale de vitamina C. Fructe și legume cu un conținut ridicat în vitamina C

Aliment Porție Milligrame (mg) Procent din recomandarea medie de 90 mg pe zi
1 Guava O cană 377 419%
2 Ardei gras roșu O cană 190 211%
3 Suc de roșii nefiert O cană 170 188.9%
4 Suc de portocale proaspăt O cană 124 137.8%
5 Ardei gras verde O cană 120 133%
6 Ardei iute roșu Un ardei 109 121%
7 Portocală Un fruct mare 97.5 108.8%
8 Căpșune O cană 97.6 108%
9 Papaya Un fruct mic 95.6 106.2%
10 Grepfrut roz O cană 93.9 104.3%
11 Broccoli crud O cană 81.2 90.2%
12 Ananas O cană 78.9 87.7%
13 Cartof Un cartof mare 72.7 80.8%
14 Varză de Brussels crudă O cană 74.8 79.8%
15 Kiwi Un fruct 64 71.1%
16 Mango O cană 60.1 66.7%
17 Pepene galben O cană 57.3 63.7%
18 Conopidă crudă O cană 51.6 57.3%
19 Lămâie Un fruct 44.5 49.4%
20 Grepfrut galben O jumătate de fruct 39 43.3%

Surse naturale de vitamina C: Măcrișul

Apare primăvara și poate fi cules în poienile însorite de la deal și munte. Bogat în vitamina C, era cunoscut în trecut ca antiscorbutic. Mai conține cantități importante de fier. Are proprietăţi depurative, preţioase pentru cura de detoxifiere de primăvară, pentru eliminarea din organism a „deşeurilor” acumulate din cauza alimentaţiei specifice din perioada de iarnă. Este uşor diuretic şi laxativ, tonic şi remineralizant. Are însă şi o serie de contraindicaţii severe: în colici nefritice şi litiaze oxalice. De asemenea, nu se va consuma de către cei care au ulcer sau de gastrită hiperacidă. Se consumă ca atare sau în preparate culinare simple.

Surse naturale de vitamina C: Măceșul

Dr. farmacist Ovidiu Bojor'Pseudofructele de măceş conţin 0,20-0,80 g% vitamina C. Unele specii sau variaţii de cultură conţin 2-5 g % vitamina C. Mai sunt bogate în vitamina A şi au mici cantităţi de vitamina B1 şi B2, vitamina P şi K. Seminţele conţin vitamina E, ulei gras (cca 10%), ulei volatil, lecitină, zaharuri. Compoziţia chimică explică utilizarea principală a măceşelor ca un excelent tonic-vitaminizant, recomandat mai ales pentru convalescenţi şi copii, în cazurile de avitaminoze. În ce priveşte aparatul digestiv, măceşele sunt indicate în stările iritative ale intestinului (catar intestinal), în colite şi în afecţiuni hepatice. Achenele, popular „seminţele”, sunt un diuretic deosebit de eficace. Se face o infuzie sau un decoct scurt din două linguri de pulpă mărunţită la jumătate litru de apă. Se bea în cursul unei zile. Este foarte utilă asocierea cu fructe de cătină,' scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com